Până în clipele de faţă, 13 dintre persoanele numite – prin propunerea Partidului Liberal – în funcţii la ministere şi agenţii de stat și-au depus demisiile. Semnează un vicepremier, doi miniştri, cinci viceminiştri, patru şefi de agenţii şi un şef-adjunct, potrivit Serviciului de presă al Cancelariei de Stat.

Strict tehnic, lucrurile arată după cum urmează:

Ministerul Educației – 4 persoane: Corina Fusu (ministru) Cristina Boaghi (viceministru), Elena Cernei (viceministru), Vasile Marina (viceministru);

Ministerul Mediului – 3 persoane: Valeriu Munteanu (ministru), Igor Talmazan (viceministru), Victor Morgoci (viceministru);

Agenția Rezerve Materiale: Nicolae Hîncu (director general);

Agenția pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI): Octavian Apostol (director general);

Agenția „Moldsilva” – 2 persoane: Ion Cebanu (director general), Mihai Pașcovschi (director general adjunct);

Agenția „Apele Moldovei” - o persoană: Igor Hîncu (director general);

Vicepremierul pe probleme sociale - Gheorghe Brega.

Am încercat să aflăm dacă cererea de demisie a fost depusă și de viceministrul Apărării, Gheorghe Galbura, însă serviciul de presă al Ministerului ne-a comunicat că, în momentele de faţă, demnitarul se află într-o ședință.

Vicepremierul Brega a depus astăzi două cereri prin care solicită acordarea a 5 zile de concediu, începând cu 29 mai, și acordarea unui ajutor social în valoarea de un salariu lunar, drept prevăzut în legislație.

Amintim că vineri, 26 mai 2017, PL a anunțat că părăsește coaliția de guvernare și trece în opoziție. Anunțul a fost făcut de Mihai Ghimpu, după ședința Consiliului Republican, convocată ca urmare a reţinerii, în ziua anterioară, a primarului general, Dorin Chirtoacă. Mihai Ghimpu a declarat că dosarul primarului, ca și cel al ex-ministrului Chirinciuc, sunt dosare politice.

Cererile de demisie urmează să fie prezentate primului ministrul Pavel Filip, care va aduce la cunoştinţa președintelui Republicii Moldova intenția de demisie a unor membri ai Guvernului. Dodon urmând să emită în consecinţă un decret.