R.Moldova își va aprofunda cooperarea cu Uniunea Europeană în domeniile ocrotirii sănătății, vamal și fiscal. Astăzi la Bruxelles, prim-ministra Natalia Gavrilița a semnat trei acorduri cu Uniunea Europeană. Premierul declară că implementarea acestor acorduri va apropia mai mult R.Moldova de UE și va eficientiza acțiunile de prevenire și combatere a unor maladii grave cum ar fi cancerul.

La Bruxelles, Natalia Gavrilița a semnat programele Customs și Fiscalis alături de comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni.
Cele două documente ne vor ajuta să uniformizăm legislația și politicile în domeniu; să consolidăm capacitățile administrative și în domeniul IT; să operăm sistemele electronice europene, dar și să implementăm mai multe inovații în domeniul politicii vamale”, menționează premierul.
Statutul de țară candidată și lansarea negocierilor de aderare vor necesita o apropiere completă a legislației noastre de acquis-ul UE. Gavrilița consideră că R.Moldova are realizări importante în domeniul vamal, însă este necesară o adaptare a Serviciului vamal la exigențele UE.
 
Cel de-al treilea Acord - Programul „UE pentru sănătate” (EU4Health), a fost semnat cu Margaritis Schinas, vicepreședinta Comisiei Europene pentru promovarea modului european de viață.
Acordul ne deschide oportunități pentru consolidarea sistemului de sănătate publică, transformarea digitală a acestuia și lupta împotriva unor maladii, cum ar fi cancerul. EU4Health va contribui la consolidarea sistemului național de sănătate publică, prin îmbunătățirea gradului de pregătire pentru situațiile de urgență, inclusiv prin creșterea rezilienței în fața crizelor sanitare”, menționează premierul.
O delegație a Guvernului R.Moldova în frunte cu prim-ministra Natalia Gavrilița se află la Bruxelles, unde a participat la lucrările celei de a VII-a Reuniuni a Consiliului de Asociere UE - R.Moldova. În marja acestui eveniment, premierul a avut mai multe întrevederi cu înalți demnitari europeni.