Uniunea Europeană salută eforturile R.Moldova de a-și continua agenda de reforme și a îndeplini cele nouă recomandări ale Comisiei Europene pentru a avansa la o nouă etapă în relația cu UE. R.Moldova, la rândul său, și-a reafirmat hotărârea de a a-și onora angajamentele pentru a începe cât mai curând posibil negocierile de aderare, menționează Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și integrării Europene făcând totalurile vizitei la Bruxelles.

Alături de prim-ministra R.Moldova, Natalia Gavrilița, echipa de la Guvern, șeful diplomației moldovene a participat la lucrările celei de -a VII Reuniuni a Consiliului de Asociere Uniunea Europeană - R.Moldova. Popescu subliniază că oficialii europeni au lansat un mesaj ferm privind viitorul R.Moldova.

Mesajul oficialilor europeni este unul ferm: „Viitorul Moldovei și al cetățenilor săi este în Uniunea Europeană!” Mulțumesc, Europa!”, a scris Popescu pe contul său de Telegram.

Nicu Popescu mai scrie că R.Moldova și UE și-au reiterat angajamentul de a consolida asocierea politică și aprofunda integrarea economică, cooperând strâns în baza angajamentului reciproc față de reforme și de valorile comune ale democrației, protecției drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, a statului de drept.

Aceste valori ne-au călăuzit în Acordul de Asociere și tot pe ele va fi cimentat și drumul nostru de aderare și transformare europeană. Am apreciat mesajul tranșant al Uniunii pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării noastre, obiectivul nostru fiind unul comun: o soluție cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea noastră teritorială în cadrul granițelor recunoscute internațional”, subliniază Popescu.

Potrivit ministrului de externe de la Chișinău, Consiliul de Asociere a recunoscut mediul geopolitic complicat cauzat de războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, exprimându-și cu această ocazie sprijinul deplin pentru următorul Summit al Comunității Politice Europene care va avea loc în țara noastră pe 1 iunie 2023.

Le sunt recunoscător echipei noastre de la MAEIE, misiunii pe lângă UE și ambasadei țării noastre la Bruxelles care au lucrat eficient, organizat și coordonat împreună cu echipa doamnei prim-ministre și a colegilor din Guvern pentru excelenta organizare a Consiliului de Asociere”, mai scrie Popescu.

Astăzi la Bruxelles, și-a ținut lucrările cea de-a VII Reuniune a Consiliului de Asociere Uniunea Europeană - R.Moldova, prezidată de premierul Natalia Gavrilița și vicepreședintele Comisiei Europene Josep Borrell.

Deschide și: Gavrilița, întrevedere la Bruxelles cu șeful diplomației europene. Borrell: Viitorul R. Moldova este clar în marea familie europeană