Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este pregătită să aprofundeze cooperarea cu R.Moldova, a declarat astăzi la Bruxelles Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO, după întrevederea pe care a avut-o cu prim-ministra R.Moldova, Natalia Gavrilița. De cealaltă parte, premierul de la Chișinău a afirmat disponibilitatea de a continua dialogul politic cu partenerii din NATO. „Un accent aparte îl punem pe sprijinul și expertiza NATO în consolidarea apărării civile și a domeniilor care asigură pacea și stabilitatea în R.Moldova”, a declarat Natalia Gavrilița.

R.Moldova este un partener apropiat al NATO și suntem pregătiți să continuăm să aprofundăm cooperarea noastră”, a declarat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct NATO a apreciat eforturile depuse de autoritățile de la Chișinău în vederea implementării reformelor, precum și în adoptarea unei poziții ferme de condamnare a războiului din Ucraina. De asemenea, Mircea Geoană a apreciat gestul R.Moldova de a ajuta Turcia, care a avut de suferit în urma unor cutremure devastatoare. 

Dna prim-ministru, vreau să vă felicit pentru angajamentul pe care continuați să îl depuneți în continuarea reformelor în R.Moldova, pentru adoptarea unei poziții juste de condamnare a războiului condus de Rusia împotriva Ucrainei. Vreau, de asemenea, să vă transmit felicitările și mulțumirea noastră, celor din R.Moldova pentru ingeniozitatea impresionantă demonstrată pe parcursul acestei crize, ajutând și găzduind refugiați ucraineni aproape un an, iar în final vreau să vă mulțumesc pentru oferta de sprijin inclusiv prin NATO adresată Turciei. În aceste momente atât de grele al aliatului nostru Turcia. Apreciem în mod profund gestul guvernului Dvs”, a mai spus Mircea Geoană.

Prim-ministra R.Moldova a menționat importanța cooperării cu NATO în actualele condiții dificile survenite în urma războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Această întrevedere este o reiterare a sprijinului Alianței într-o perioadă foarte complicată pentru noi toți, după declanșarea războiului injust al Rusiei împotriva Ucrainei. Și această asistență pe care o discutăm va influența în mod direct atingerea de către statul nostru a standardelor democratice și implementarea reformelor în toate sectoarele naționale, inclusiv reziliența în domeniul apărării și securității”, a declarat Natalia Gavrilița.

Șefa Executivului de la Chișinău a mai spus că astăzi vor fi finalizate discuțiile cu privire la modul de implementare a pachetului adaptat a programului de consolidare a capacităților de apărare, care este un instrument important în relațiile R.Moldova-NATO.

Vreau să subliniez că un accent aparte îl punem pe sprijinul și expertiza NATO în consolidarea apărării civile și a domeniilor care asigură pacea și stabilitatea în R.Moldova și în regiunea noastră. Susținem eforturile de coordonare și cooperare dintre NATO și UE în implementarea asistenței statelor partenere cum ar fi R.Moldova”, a mai spus Gavrilița.

Prim-ministra Natalia Gavrilița, aflată în frunte unei delegații a Guvernului, întreprinde o vizită la Bruxelles. Astăzi, delegația a participat la cea- de-a VII Reunune a Consiliului de Asociere Uniunea Europeană-R.Moldova.