„Legea separatismului”, votată de Parlamentul de la Chișinău, i-a pus pe jar pe liderii separatiști din Tiraspol. Aceștia intenționează să vină cu o declarație de răspuns, sub pretextul că noile prevederi din Codul penal al R.Moldova ar pune în pericol drepturile și libertățile locuitorilor din regiune.

Așa-zisul Soviet Suprem al autoproclamatei republici moldovenești nistrene intenționează să adopte o declarație drept răspuns la Legea cu privire la separatism adoptată recent de Parlamentul R.Moldova, scrie presa din regiune transnistreană.

Proiectul declarației a fost discutat astăzi în comisia Sovietului Suprem pentru politică externă și relații internaționale. Declarația va fi adresată participanților în formatul „5+2” și organizațiilor internaționale.

În legătură cu faptul că modificările în Codul penal al R.Moldova totuși au fost adoptate, situația s-a acutizat. Speranțele noastre că rațiunea va triumfa nu au avut sorți de izbândă”, a menționat vicepreședinta „Sovietului Suprem”, Galina Antiufeeva.

Potrivit ei, așa-zisul parlament transnistrean nu poate sta la o parte. „Împreună cu președintele și guvernul, suntem obligați să apărăm drepturile și libertățile cetățenilor noștri, dreptul de a locui pe pământ liber”, a spus Antiufeeva.

Pe 2 februarie, Parlamentul R.Moldova a adoptat în lectură finală legea criticată de Kremlin și Tiraspol prin care sunt introduse pedepse penale pentru separatism.

Modificările în Codul Penal au fost propuse de 16 deputați PAS, printre care și președintele parlamentului, Igor Grosu. Acestea prevăd pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni cum ar fi separatismul, finanțarea separatismului, incitarea la separatism, complot împotriva R. Moldova, colectarea și sustragerea informațiilor care ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării.

Deschide și: „Legea separatismului”, votată în lectura finală

Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice pentru numiri și imunități, declarase că unul din obiectivele acestei legi este combaterea activităților informaționale subversive. În discursul său, Stamate ea s-a referit inclusiv la așa-zisul minister al securității din regiunea transnistreană, care ar fi angajat în astfel de activități.

Regimul de la Tiraspol a calificat noile prevederi din Codul Penal drept „norme represive împotriva transnistrenilor” și un „act de agresiune” care pune în pericol reglementarea conflictului transnistrean. 

Deschide și: Reacția Tiraspolului la adoptarea ”legii separatismului”: este un act de agresiune împotriva tuturor locuitorilor din Transnistria