Situația din R.Moldova în contextual războiului din țara vecină Ucraina a fost discutată astăzi, la întrevederea prim-ministrului Natalia Gavrilița cu un grup de eurodeputați ai Partidului Popular European (PPE), în frunte cu Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Grupului PPE și copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova.

Șefa Executivului a descris situația economică a R.Moldova ca urmare a războiului și crizelor multiple suprapuse.

„R.Moldova este victimă colaterală a agresiunii Rusiei în Ucraina. Ne confruntăm cu un război hibrid. În cazul energiei, practic toate riscurile s-au materializat, Gazprom a redus livrările de gaze, însă am reușit să ieșim din perioada rece mai puternici, cu stocuri de gaze, surse diversificate de energie și o susținere internațională fără precedent”, a declarat prim-ministra. 

Natalia Gavrilița a enumerat pașii cabinetului de miniștri pentru viitoarele luni și a adus mulțumiri grupului PPE pentru sprijinul oferit în cadrul Parlamentului European.

Eurodeputații au subliniat că oficialitățile moldovene sunt așteptate la Bruxelles, pentru a intensifica discuțiile privind integrarea europeană a Republicii Moldova.  

Astăzi, la Bruxelles, se desfășoară cea de-a VII Reuniune a Consiliului de Asociere Uniunea Europeană – R.Moldova. Reuniunea este prezidată de prim-ministra Natalia Gavrilița și de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, vicepreședinte al Comisiei Europene.

În cadrul vizitei la Bruxelles, delegația Guvernului R.Moldova în frunte cu premierul Natalia Gavrilița a avut întrevederi cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cu președinta Comisiei Europene Ursula Von der Leyen, precum și cu alți demnitari europeni.