Uniunea Europeană este dispusă să ofere mai multă asistență Republicii Moldova, pentru îndeplinirea condițiilor de lansare a negocierilor de aderare la UE. Despre acest lucru au discutat astăzi prim-ministra Natalia Gavrilița și Gert-Jan Koopman, directorul general pentru Vecinătatea Estică, Direcţia Generală pentru Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere a Comisiei Europene (DG NEAR).

„Recunoașterea perspectivei noastre europene și acordarea statutului de țară candidată este tratată cu o mare responsabilitate de către Guvernul pe care îl conduc. Suntem hotărâți să demonstrăm progrese semnificative și durabile în fiecare domeniu vizat de Comisia Europeană”, a spus Natalia Gavrilița.

În unele domenii se atestă deja progrese, a mai afirmat șefa Guvernului. Spre exemplu, în ceea ce ține de îmbunătățirea regulilor privind proiectele de investiții publice și achiziții publice, îmbunătățirea legislației privind Consiliul Superior al Magistraturii, privind Procuratura, verificarea declarațiilor de avere ale candidaților la funcțiile de judecători și procurori, precum și aprobarea noului Cod electoral.

Oficialii au mai discutat și posibilitatea majorării numărului de experți din partea UE, care ar sprijini ritmul accelerat de transformare a Republicii Moldova. La fel, Gert-Jan Koopman a menționat câteva domenii în care Comisia Europeană și-a arătat disponibilitatea de a susține proiecte sau în care au demarat deja asemenea investiții - eficiența energetică, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, transport, poduri și altă infrastructură de transport.