Prima ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de primăvară a anului 2023 s-a desfășurat cu încălcarea mai multor proceduri legislative, constată asociația Promo-LEX, care continuă și în acest an să monitorizeze organizarea ședințelor plenare. În special, experții constată afectarea transparenței decizionale și nesancționarea comportamentului opoziției ce a creat tulburare și agitație în sala de ședințe.

Promo-LEX atrage atenția că proiectul ordinii de zi pentru ședința din 2 februarie a fost întocmit în ajun, în seara zilei precedente și a fost aprobată doar pentru ședința din 2 februarie 2023.  
Biroul permanent al Parlamentului nu a respectat procedura de întocmire, iar Parlamentul - procedura de aprobare și publicare a ordinii de zi a primei ședințe. Conform art. 39 alin. (2) și (3) din Regulamentul Parlamentului, ordinea de zi se aprobă pentru o perioadă de două săptămâni. Totodată, conform art. 45 alin. (1) și (2), ordinea de zi se plasează pe pagina web a instituției și se înmânează deputaților la începutul săptămânii de lucru”, se arată în comunicatul Promo-LEX.
O altă constatare ține de faptul că sunt acceptate pe ordinea de zi votate în special proiectele de lege propuse de guvernare, cele trei inițiative formulate de opoziției fiind respinse.
 
Transparența decizională, potrivit Promo-LEX a fost și ea afectată în cazul a 12 proiecte votate, ceea ce constituie 52% din numărul total. În ziua ședinței plenare nu au fost publicate cinci rapoarte ale comisiilor permanente, iar în cazul a 9 proiecte de acte normative – actele aferente.
Nu s-a respectat termenul pentru prezentarea recomandărilor părților interesate în cazul  unui proiect. Totodată, proiectul de lege nr. 14 din 02.02.2023 a fost înregistrat și inclus pe ordinea de zi în ziua ședinței, a fost votat în două lecturi și nu a fost publicat pe pagina web oficială a Parlamentului”, menționează Promo-LEX.  
Experții Promo-LEX indică și asupra faptului că președintele Parlamentului nu a propus aplicarea sancțiunilor pentru crearea agitației în sala de ședințe în timp ce Deputații fracțiunii Partidului Politic ȘOR (PPȘ) au boicotat ședința.
Deputații BCS au părăsit sala de ședințe în momentul în care a fost pus în discuție proiectul privind prelungirea stării de urgență. Acest subiect a stârnit agitație și tulburarea activității plenului prin blocarea tribunei centrale și schimb de replici între deputații BCS și PAS. Promo-LEX atrage atenția că potrivit art. 132 din Regulamentul Parlamentului se interzice tulburarea dezbaterilor sau crearea agitației în sala de ședințe, precum și blocarea tribunelor sau crearea unor condiții de imposibilitate a continuării ședinței. Pentru încălcarea acestor prevederi se aplică sancțiuni. Totuși, în acest caz, Președintele Parlamentului nu a aplicat și nici nu a propus aplicarea sancțiunilor”, se mai arată în comunicat.
 
În context, Promo-LEX îndeamnă deputații să se abțină de la tulburarea ordinii și întreruperea lucrărilor Parlamentului, iar Președintele ședinței să asigure ordinea și respectarea Regulamentului legislativului.  
 
Cele mai lungi dezbateri au durat până l o oră și patru minute, cele mai scurte au durat între două și trei minute. Cu o durată de 1 oră și 3 min a fost dezbătut subiectul cel privind prelungirea stării de urgență. În total, ședința plenară a durat circa 6 ore și 20 de minute, cu o pauză de 1 oră și jumătate.  
 
În perioada anilor 2021–2025, activitatea Parlamentului Republicii Moldova este supusă unei monitorizări exhaustive în cadrul Programului Promo-LEX „Democrație, Transparență și Responsabilitate”.