Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a trasat principalele priorități ale legislativului pentru anul 2023. Acesta a vorbit despre reformele care trebuie înfăptuite pentru a îmbunătăți viața oamenilor, pentru a dezvolta economia și a stârpi corupția.

Pentru acest an îmi doresc să ne unim eforturile pentru a face viața cetățenilor mai bună. În contextul războiului din Ucraina, păstrarea păcii și securității cetățenilor este prioritară. Ne propunem să aprobăm mai multe inițiative de susținere a mediului de afaceri. Trebuie să asigurăm condiții bune de dezvoltare a businessului, să sprijinim antreprenorii și să încurajăm investițiile. R. Moldova nu poate prospera fără o economie diversă, conectată la piețele internaționale. Trebuie să eliminăm birocrația din sector, așa că om simplifica proceduri, vom elimina bariere și vom elibera economia” a notat Grosu în debutul sesiunii de primăvară a Parlamentului. 

Șeful legislativului a mai vorbit despre o altă prioritate, cea de dezvoltare a localităților din R. Moldova. În context, el a amintit despre programul ”Satul European”, lansat anul trecut.

Primele rezultate s-au făcut simțite. Jumătate din comunitățile din R. Moldova au câștigat resurse pentru dezvoltare. Să ținem minte că R. Moldova se poate dezvolta doar dacă autoritățile centrale și locale vor lucra împreună. Să ne concentrăm pe infrastructura locală. În ultimul an, R. Moldova a făcut pași importanți pentru reducerea dependenței energetice. În premieră, suntem independenți de gazul rusesc. Trebuie să lansăm cât mai multe proiecte de energie verde și regenerabilă, iar până în 2025, 30 la sută din consumul de energie trebuie să fie produs de noi” a mai declarat Grosu.

Președintele Parlamentului a notat că trebuie impulsionat procesul de integrare europeană, în special armonizarea legislației R. Moldova la cea a UE. De asemenea, Grosu a pus accentul pe combaterea corupției.

În justiție și combaterea corupției avem unele rezultate, dar lucrurile nu se mișcă pe atât de rapid pe cât ne-am fi dorit. Oamenii caută dreptate. Hoții trebuie să fie sancționați. Trebuie să ne unim eforturile pentru a ne asigura că nimeni nu e mai presus de lege. Vom duce la capăt toate angajamentele asumate” a spus Grosu în fața deputaților.

El a mai vorbit despre reformele care trebuie înfăptuite în domeniile educației și medicinei, accentuând că ambele domenii necesită investiții serioase.