Premierul Pavel Filip spune că n-a stat mult pe gânduri, atunci când a trebuit să decidă dacă va participa sau nu la reuniunea CSI. Pentru că - spune demnitarul - are suficiente motive întemeiate pentru a boicota evenimentul, printre care și faptul că reuniunea se desfășoară pe teritoriul Federației Ruse. Declarația a fost făcută pentru presă, după ce președintele Igor Dodon și-a exprimat părerile de rău în legătură cu decizia Executivului privind neparticiparea la reuniune. Totodată, Filip l-a îndemnat pe șeful statului să fie solidar cu cetățenii săi și să nu pună pe prim-plan interesele altui stat.

Sfatul lui Filip vine în contextul notei de protest pe care a semnat-o acum câteva luni împreună cu speakerul Andrian Candu. Or documentul se referă la abuzurile unor instistituții din Federația Rusă față de mai mulți demnitari moldoveni. Filip a reiterat că niciun demnitar moldovean nu va merge în Rusia până când Moscova nu va răspunde la comisiile rogatorii instituite în dosarul ”Laundromat”.

„Cunoașteți cu toții că noi am trimis o notă Federației Ruse, care este legată de neluarea măsurilor și de nerăspundere la comisiile rogatorii înaintate de către instituțiile noastre către Federația Rusă și legate de frauda enormă care se numește spălarea a peste 20 de miliarde de dolari. Noi am fost obligați să înaintăm această notă pentru că erau tratați abuziv și intimidați funcționarii noștri atunci când mergeau în Federația Rusă, este vorba de deputați, miniștri si reprezentanți ai organelor de drept. Amintesc, aceștia erau tratați abuziv ore în șir la intrarea în Federația Rusă”, a declarat Pavel Filip.

Pavel Filip, l-a îndemnat pe Igor Dodon să înceteze cu acuzațiile și să aibă mai multă grijă de cetățenii țării lui, ci nu de interesele altui stat.

Eu sunt solidar cu colegii mei și îi sugerez același lucru și președintelui Igor Dodon să se îngrijească de cetățenii R. Moldova, să aibă grijă de cum sunt tratați ei atunci când merg în Federația Rusă, dar să nu reprezinte interesele altui stat. Ar face bine să se gadească mai mult la propriii cetățeni. Noi vom participa la reuniunile CSI doar atunci cand acestea se vor desfășura înafara Federației Ruse și când vom primi răspuns la comisiile rogatorii”, a mai adăugat premierul.

Amintim că Pavel Filip a refuzat să participe la reuniunea Consiliului șefilor de guvern ai statelor CSI, care va avea loc la 26 mai în Kazan, Federația Rusă, delegându-l pe ambasadorul R.Moldova la Moscova, Andrei Neguță. În acest sens Igor Dodon a venit cu acuzații la adresa premierului calificând acest pas drept un demers împotriva „partenerului nostru strategic – Federația Rusă”.

--- Pe 9 martie, Chișinăul a transmis o notă către conducerea politică a Federației Ruse, prin care sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de Guvernare din Republica Moldova. În notă este descris modul în care oficialii moldoveni sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești. "Un asemenea comportament este atât inadecvat, cât și nejustificat", se anunța atunci într-un comunicat al Parlamentului. Ambasadorul rus, Farid Muhametșin a fost anunțat că, până la soluționarea acestei probleme, oficialilor moldoveni li se va cere să se abțină de la deplasări în Federația Rusă. Toate aceste abuzuri - hărțuirea oficialilor moldoveni la intrarea în Federația Rusă și punerea lor sub monitorizare internațională - au luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigațiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniți din Federația Rusă.

----Amintim că nu este primul eveniment CSI baicotat de către Chișinău. Republica Moldova, la fel, a baicotat Adunarea Parlamentară a CSi care a avut loc la Sankt Petersbourg în perioada 26-28 martie 2017.