Polonia sprijină Republica Moldova pe calea integrării europene și este dispusă să ofere expertiza tehnică necesară pentru accelerarea implementării agendei europene. Afirmația a fost făcută de Mareșalul Senatului Republicii Polone, Tomasz Grodzki, la întrevederea cu prim-ministra R.Moldova, Natalia Gavrilița.

Șefa Executivului a mulțumit pentru asistența tehnică și financiară, oferită de Polonia, și a menționat că, datorită suportului partenerilor UE, R. Moldova a reușit să își consolideze securitatea energetică, să reducă dependența de „Gazprom” și să pună bazele unui amplu proces de diversificare a resurselor energetice. 

Asistența financiară oferită de Republica Polonă ne-a ajutat să minimizăm consecințele războiului împotriva Ucrainei - țară care are toată susținerea noastră în lupta pentru protejarea valorilor Uniunii Europene. Vrem să construim un stat rezilient, democratic și prosper, iar investițiile poloneze sunt binevenite pentru a valorifica potențialul nostru de creștere”, a subliniat prim-ministra. 

Partea moldovenească a solicitat susținerea Poloniei în cadrul inițiativei Coridoarele solidarității, lansată, anul trecut, de Comisia Europeană. 

În context, Mareșalul Senatului Republicii Polone, Tomasz Grodzki, a menționat că Republica Polonia este dispusă să ofere expertiza tehnică necesară pentru accelerarea implementării agendei europene și a subliniat că dosarul transnistrean nu este un impediment în această cale.

Senatul Republicii Polonia nu vrea să fie un spectator pasiv în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Vrem să împărtășim din experiența noastră, să vă ajutăm să parcurgeți cât mai rapid toți pașii birocratici necesari. Ca senatori, vrem să știți că dosarul transnistrean activ nu este un impediment în calea integrării europene”, a subliniat Tomasz Grodzki.

Oficialii au exprimat necesitatea de activizare a dialogului pe platforma Comisiei interguvernamentale moldo-poloneze, în vederea aprofundării relațiilor comercial-economice bilaterale. De asemenea, va fi stabilită o formulă de cooperare, la nivel parlamentar, în vederea livrării expertizei necesare în procesul de aderare al țării noastre la UE.

Mareșalul Senatului Republicii Polone, Tomasz Grodzki, se află într-o vizită oficială la Chișinău, împreună cu un grup de senatori polonezi. Delegația Legislativului polonez a fost primită de președintele R.Moldova, Maia Sandu, a avut întrevederi și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Deschide și: Maia Sandu, întrevedere cu președintele Senatului Poloniei. Securitatea regională și cooperarea economică, pe agenda discuției