R. Moldova trebuie să-și regândească statutul de neutralitate, în contextul în care războiul din Ucraina este departe de a se termina și ”neutralitatea te apără atât timp cât nu ești atacat”. De această părere sunt directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc și Igor Klipii, membru CUB, fost ambasador al R. Moldova în Lituania, care au participat la emisiunea ”Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

”Într-adevăr neutralitatea este altfel gândită în R. Moldova pentru că cred că până în prezent clasa politică nici nu știe ce se dorește de la neutralitate, care sunt obiectivele – neapropierea de Alianța Nord-Atlantică, asigurarea securității naționale sau rezolvarea problemei reintegrării sau toate sau numai o parte. Atât timp cât nu ne-am clarificat cu neutralitatea va fi o problemă. Neutralitatea te apără atât timp cât nu ești atacat” a declarat Juc.

Iar Klipii este de părere că R. Moldova trebuie să învețe din experiența Ucrainei, care promova o politică de neutralitate înainte de 2014 și oricum a rămas fără Crimeea.

Lucrurile într-adevăr evoluează și foarte rapid. Devine tot mai cert că trebuie să ne gândim foarte serios cum interpretăm statutul nostru de neutralitate și cum abordăm problema de asigurare a securității R. Moldova pe termen lung. Este evident că referința la neutralitate nu este suficientă. Dacă ne aducem aminte că Ucraina în 2014 promova o politică de neutralitate cumva, neangajată plenar în mesajul pro-NATO, asta nu a scutit-o de anexarea Crimeii și crearea așa numitor republici fantomă Donețk și Lugansk, iar ulterior de o invazie de proporții” a notat membrul CUB.

Potrivit lui, problema neutralității trebuie abordată, în contextul în care aceasta se ciocnește de noțiunea interesului național.

Acest interes național trebuie cumva formulat și iată problema R. Moldova este că noi nu reușim cumva de o manieră coerentă și explicită să ne formulăm care este interesul național. Netralitatea ca instrument de asigurare a securității presupune multe componente și poate fi interpretată extrem de diferit și, în opinia mea, societatea noastră întârzie să-l abordeze deoarece suntem prea aproape de război și pericolul este extrem de mare și deciziile se impun de a fi luate cu o viteză un pic mai mare. Avem statut de țară invitată la UE, este un lucru nesperat, ne deschid porți extraordinare pentru R. Moldova pe care noi nu le abordăm suficient de serios. Dar problema transnistreană se va pune oricum” a mai declarat Klipii.

Fostul ambasador în Lituania a notat că Ucraina este cointeresată ca R. Moldova să soluționeze problema transnistreană și să-și asigure securitatea, însă consideră că, deși își va echipa armata, Chișinăul nu va putea rezista fără o cooperare cu partenerii săi. Klipii crede că un acord de cooperare în domeniul securității este iminent.

În contextul situației regionale, Victor Juc a vorbit despre războiul din Ucraina, despre care a spus că nu se va sfârși în curând.

Nu consider nici pe depate că este sfârșitul războiului, mai ales că occidentalii au declarat sus și tare că niciu armistițiu nu poate fi în lipsa Ucrainei, iar Ucraina și-a pus franc obiectivele: deocuparea teritoriului, limitele frontierei din 1991 general recunoscute. Într-o anumită situație, dacă războiul va continua o perioadă mai îndelungată, probabil vor putea fi anumite aranjamente. Ucraineni, desigur, nu vor ceda, dar cred că nici Federația Rusă nu va ceda, cred că oamenii politici au greșit în aprecierea comportamentelor popoarelor: occidentalii au greșit când au spus că poporul din Rusia ar putea să se opună guvernării lui Putin, nu s-a produs. Putin a greșit de două ori când a crezut că poporul ucrainean nu va rezista și când a crezut că popoarele din Europa vor îngheța de frig” a menționat Victor Juc.

Anterior, președintele Maia Sandu a declarat într-un interviu pentru Politico că există discuții serioase despre capacitățile de apărare ale R. Moldova și că se analizează următorul pas și dacă va fi necesară o schimbare constituțională pentru a se renunța la neutralitate și a adera la NATO.

Deschide și: Maia Sandu, despre aderarea R.Moldova la NATO: Acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic