Președintele Igor Dodon pleacă astăzi, 25 mai, într-o vizită de lucru la Budapesta unde se va întâlni cu premierul ungur Viktor Orban. În Ungaria, șeful statului are planificate întrevederi cu omologul său Janos Ader, cu premierul Viktor Orban și cu președintele Adunării Naționale a Ungariei, Laszlo Kover. Președintele moldovean a mai vizitat anterior Burexelles-ul și Italia.

De notat este faptul că Viktor Orban este considerat un prieten al președintelui rus, Vladimir Putin, în Uniunea Europeană. Ungaria este statul care s-a opus în mai 2016 prelungirii automate a sancțiunilor europene impuse Rusiei ca urmare a conflictului din Ucraina. Menționăm că Orban și Putin au avut mai multe întâlniri oficiale în ultimii ani. De exemplu, în februarie 2016, în timpul vizitei efectuate la Moscova premierul Orban l-a asigurat pe președintele Putin că Uniunea Europeană este tot mai dispusă să coopereze cu Moscova și că sancțiunile impuse Rusiei un vor fi prelungite în „mod automat”.

În aceeași ordine de idei, în cadrul vizitei lui Vladimir Putin la Budapesta, din februarie 2017, Orban a pledat pentru dezvoltarea unor „relații durabile și echilibrate între UE și Rusia”. Putin a dat asigurări că Ungaria este un partener „stabil și de încredere” al Moscovei.   

„Vom discuta despre relațiile bilaterale moldo-ungare, în special pe dimensiunea politică și cea economică, dar și perspectiva dezvoltării acestora. Totodată, ținând cont de faptul că în aceste zile în Budapesta se desfășoară cea de-a XI-a ediție a Congresului Mondial al Familiilor – întrunire importantă la nivel mondial de lideri și activiști ai mișcărilor civice și de politicieni devotați promovării valorilor familiei – voi avea o întrevedere cu conducerea Congresului respectiv”, scrie Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

Șeful statului a mai anunțat că va avea o întrevedere cu diaspora moldovenească din Ungaria. Întâlnirea va avea loc vineri, la ora 18.00, la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Budapesta.