Bașkanul Găgăuziei, Irina Vlah, a decorat la 23 mai, cu ordinul „Găgăuz Yeri”, 17 persoane care au organizat referendumul anticonstituțional din 2014. Cu excepţia fostei şefe a Comisiei Electorale de la Comrat, Valentina Lisnic, cei în cauză au fost membri în Adunarea Populară din Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia. Numele cel mai scandalos de pe listă este Ivan Burgudji, cunoscut ca fervent promotor al separării UTA Găgăuzia de Republica Moldova. A fost decorat şi fostul preşedinte al legislativului regional, Dmitri Konstantinov.

Am decis să-i decorăm pe deputații care, în acea perioadă dificilă de confruntare cu Chișinăul, și-au asumat responsabilitatea și au votat ca poporul nostru să-și poată exprima voința. Referendumul a arătat cât de uniți pot fi găgăuzii, că ei sunt statalişti și pot demonstra lumii întregi cum trebuie să se dezvolte autonomia, cum se cuvin stabilite relațiile cu partenerii și cum e dator Chișinăul să țină cont de opinia regiunii", a declarat bașkanul Irina Vlah în cadrul unei ceremonii organizate cu ocazia decorării.

Cei decorați i-au mulțumit başkanului pentru „nota înaltă și meritată”.

Menționăm că, recent, Burudji a fost numit consilierul başkanului găgăuz în probleme juridice. Unul dintre obiectivele principale ale separatistului Burudji, în noua sa postură, este construirea propriului sistem judiciar al Găgăuziei.

Burgudji a fost unul dintre liderii mișcării separatiste „Găgăuz Halkî”, fondată în 1988. Mişcarea a susţinut proclamarea așa-numitei Republici Găgăuze.

Recent, mișcarea în cauză, condusă de acelaşi Burgudji, a fost reactivată în UTA Găgăuzia, acum sub numele: „Mișcarea de Eliberare Populară Găgăuz Halkî”, cu sediul la Comrat.