Partidul Democrat din Moldova (PD) a plătit un sondaj, ca să-şi lustruiască imaginea. Este, în esenţă, opinia partidelor de opoziţie apropo de rezultatele sondajului realizat astăzi „Lake Research Partners” (SUA), în parteneriat cu IMAS, la comanda PDM.

Vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, s-a arătat surprins formaţiunea pe care o reprezintă a acumulat pragul de reprezentare pentru accedere în Parlament de 6%, în condiția în care sondajul a fost comandat de PDM.

Totuși, noi am fost acceptați în Parlament. Rating-ul nostru a fost micșorat intenționat în sondaje. Când au avut loc alegerile prezidențiale, a fost interesant. Rating-ul lui Andrei Năstase a fost de două ori mai mic decât rating-ul formațiunii. Acum, când se apropie alegerile parlamentare, noi avem 13% pentru Andrei Năstase și 6% pentru PPDA. Suntem deprinşi deja cu asemenea sondaje. Nu este primul sondaj îndreptat spre manipularea opiniei publice. Noi înțelegem perfect acest lucru. Platforma DA este un partid de care cel mai tare se teme actuala guvernare. Ea știe că, după ce noi venim la putere, Plahotniuc va avea parte de cel mai echitabil proces de judecată”, a ţinut să accentueze Slusari, solicitat reporterul Deschide.MD.

Sursa citată a mai menționat că, din punctul său de vedere, este foarte straniu faptul că un partid care a acumulat în sondajele anterioare 3-4% are, azi, doar 8%.

Și secretarul fracțiunii parlamentare PCRM, Elena Bodnarenco, este uimită de rezultate sondajului, în special de procentul acumulat de premierul Pavel Filip.

Este un rating foarte interesant la prim-ministrul Pavel Filip: 21%. Îmi pare că din lista respondenților n-au făcut parte pensionarii. În acest caz, rating-ul său ar fi de 6,8%, ca şi nivelul de majorare a pensiilor”, a declarat parlamentarul comunist.

Bodnarenco a mai spus că „este clar cine a comandat sondajul”, dacă ţinem cont de faptul că rating-ul PDM și al lui Vlad Plahotniuc sunt de 8%.

Alte sondaje arătau că PDM este susținut de cel mult 4%, iar Plahotniuc – de 2%. Este interesantă și diferența dintre rating-ul PCRM (6%) și cel a lui Vladimir Voronin (15%). Ne dăm seama că rating-ul PCRM, de fapt, este apropiat celui a lui Vladimir Voronin”, a mai spus Bondarenco.

Secretarul general al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a refuzat să comenteze rezultatele sondajului: s-a mulţumit doar să observe că acestea, în cele mai dese cazuri, nu coincid cu situația reală.

Noi nu comentăm sondajele, în special cele comandate de Partidul Democrat, care știm noi cum desfășoară. Am mai văzut sondaje în acest sens, foarte brave, care, până la urmă, nu coincid cu realitatea”, a punctat Grosu.

Deputatul liberal-democrat, Iurie Țap, a remarcat că astfel de sondaje „arată anumite tendințe în societate, chiar cu acea marjă de eroare”.

Am solicitat şi opinia vicepreședintelui „Partidului Nostru”, Ilian Cașu, care a declarat că este prins cu alte activități, legate de statutul său de consilier municipal, și nu poate comenta rezultatele sondajului.

Amintim că „Lake Research Partners” (SUA) și IMAS au prezentat astăzi rezultatele unui sondaj de opinie, realizat în perioada aprilie - mai 2017, pe un eșantion de 12 322 de persoane, și având o marjă de eroare de +/- 1%. Este cel mai amplu sondaj realizat de până acum în Republica Moldova.

Potrivit rezultatelor, în cazul în care duminica viitoare ar avea lor alegerile parlamentare, în noul Legislativ ar accede 5 formațiuni politice: PSRM, PAS, PDM, PPDA și PCRM.

La capitolul „Politicieni”, personalitatea care se bucură de cea mai mare încredere este Igor Dodon (34%). El este urmat de prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip ((prim-vicepreședintele PDM) ) și liderul PAS, Maia Sandu, care au obținut câte 21%.