Președintele PD, Vlad Plahotniuc, susține că opoziția de dreapta în loc să lupte cu Dodon, îi face cadouri de care acesta profită cu mare bucurie. Totodată, democratul recunoaște că Dodon își dorește acum un război politic în această perioadă pentru că este avantajat. Totuși, atenționează Vlad Plahotniuc, dacă Igor Dodon ar putea fi suspendat din funcție dacă va comite greșeli grave, îndreptate împotriva stabilității Moldovei.

Întrebat cu cine ar prefera o coaliție după alegerile din 2018 (cu PSRM, sau cu PPDA și PAS), Vlad Plahotniuc a răspuns într-un interviu pentru portalul stiripesurse.ro, că e devreme să discute despre alianțe, pentru că în ritmul în care fac prostii unele partide de dreapta, e greu să anticipezi ce va mai rămâne din ele până în alegeri. 
 
„Opoziția de dreapta în loc să lupte cu Dodon, îi face cadouri de care acesta profită cu mare bucurie, așa cum a fost solicitarea către FMI sau către UE de a amâna finanțarea Moldovei. Este exact ce vor socialiștii, ca țara noastră să nu mai fie susținută, să apară o criză socială puternică, apoi o criză politică, să apară neîncrederea cetățenilor în sprijinul și bunele intenții ale UE, așa încât pe acest fundal Partidul Socialiștilor să câștige singur alegerile anticipate sau cele ordinare”, a declarat liderul PD.
 
Vlad Plahotniuc a declarat că Igor Dodon, își dorește acum să escaladeze un conflict cu guvernarea care să provoace căderea guvernului și alegeri anticipate, prin care acesta dorește să vină la putere. 

„Președintele Dodon și-ar dori mult acum un război cu guvernarea, unul cât mai puternic, care să ducă la destabilizare și la căderea guvernului. De aceea a și lansat diferite provocări, de aceea îi provoacă și pe liderii UE să întoarcă spatele Moldovei. El are încă un scor înalt în sondaje și are nevoie de scandaluri și dificultăți politice pentru a-l menține, fie să i se dea motiv să meargă în fața poporului să se victimizeze și să mai ia niște procente, fie să reușească să blocheze economic Moldova și să genereze o criză politico-socială. El a văzut bine ce efecte a avut războiul politic asupra partidelor pro europene și nu e deloc încântat de faptul că acum coaliția de guvernare e stabilă, nu mai apar acele războaie pe interior”, a declarat Președintele PDM.

Totodată liderul democraților nu exclude posibilitate suspendării președintelui în cazul înc are acesta va comite greșeli grave, îndreptate împotriva stabilității Moldovei. Dar, aceasta este o variantă mai puțin dorită, pentru că ar putea doar să-I întărească poziția lui Dodon.

„Dacă face greșeli suficient de grave și va supune unui pericol iminent stabilitatea politică a țării, ar fi posibilă. Dar știți cum e cu încercările astea de suspendare, uneori poți să-i faci mai mult bine celui pe care încerci să-l suspenzi, decât rău. Trebuie cântărită bine o astfel de decizie, trebuie probe convingătoare pentru cetățeni și apoi e nevoie de o unitate politică pe dreapta, dacă se intră într-un astfel de referendum. Altfel e foarte complicat și riști doar să-i întărești poziția”, a adăugat Plahotniuc.