Președintele Maia Sandu nu vrea să asculte lecții de democrație de la cei care nu au nimic în comun cu democrația. Reacția șefului statului a venit ca răspuns la acuzațiile aduse săptămâna trecută de purtătorul de cuvânt al MID-ului rus, Maria Zaharova, cu privire la faptul că noul Cod Electoral ar discrimina populația vorbitoare de limbă rusă din R. Moldova.

Nu mă interesează, nu citesc și, respectiv, nu am de ce să comentez declarațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova. Amenințări au fost exprimate și anterior, deci nu suntem la prima experiență. Asta este modalitatea în care Moscova face politică externă. Noi suntem o țară liberă, suntem o țară care vrea să rămână parte a lumii libere și, respectiv, luăm decizii suverane, așa cum am promis cetățenilor și așa vom face în continuare ce este bine pentru cetățeni. Vorbitorii de limbă rusă în această țară nu sunt un pericol, ei sunt respectați ca toți ceilalți cetățeni. Asta am promis, că o să-i respectăm pe toți și vom avea grijă de siguranța și bunăstarea tuturor. Respectiv, nu s-a schimbat nimic aici și restul sunt acuzații false și încercări de destabilizare a situației. Vreau să vorbim despre democrația autentică și nu vreau să ascult lecții de la cei care nu au nimic în comun cu democrația” a declarat șeful statului.

Amintim că, săptămâna trecută, Maria Zaharova a criticat noul Cod Electoral adoptat de Parlamentul de la Chișinău, care exclude tipărirea buletinelor de vot în limba rusă și a declarat că acest gest ar încălca drepturile cetățenilor vorbitori de limbă rusă și ar înrăutăți relațiile cu Moscova. De asemenea, ea a acuzat-o pe Maia Sandu că a mințit în a acuzat-o pe Maia Sandu că a mințit în campania electorală pentru prezidențialele din 2020 că va apăra drepturilor minorităților etnice. 

Deschide și: MID-ul rusesc ”își face griji” pentru drepturile electorale ale rusofonilor din R. Moldova: Ar putea deteriora relațiile bilaterale cu Rusia

În cadrul emisiunii televizate, președintele Maia Sandu a mai comentat și declarațiile lui Vladimir Putin, care s-a arătat uimit de faptul că R. Moldova își depozitează o parte din acestea în Ucraina.

Atât timp cât noi am plătit pentru aceste gaze, ele sunt proprietatea R. Moldova și este decizia noastră când le consumăm, dacă nu le consumăm imediat unde le depozităm. Nu este treaba lui Putin, este doar treaba noastră” a declarat șeful statului.

Deschide și: VIDEO // Putin se arată nedumerit de faptul că R.Moldova își depozitează gazele naturale în Ucraina

Ea a mai vorbit și agenții de influență trimiși de Rusia în R. Moldova pentru a destabiliza situația, notând că ar trebui luate mai multe măsuri pentru a lupta cu acest fenomen.

În cadrul SIS trebuie consolidate capacitățile, trebuie îmbunătățite procesele, au suficiente pârghii pentru ca să nu admită pe teritoriul R. Moldova oameni care vin aici să lucreze împotriva intereselor statului nostru și a cetățenilor noștri. Da, există un acord internațional pe subiectul drepturilor deținătorilor pașapoartelor diplomatice, dar există soluții chiar în cadrul acestui acord. Ceea ce facem și trebuie să continuăm să facem este să consolidăm instituțiile, să le facem mai eficiente, să poată acționa prompt, suficient de repede și suficient de inteligent pentru a combate aceste riscuri. Expulzarea ar fi o soluție” a notat șeful statului.

De asemenea, cu referire la fenomenul propagandei ruse, președintele a declarat că discută cu toată lumea democratică la acest subiect și și-a exprimat convingerea că autoritățile de la Chișinău trebuie să-și unească forțele cu Bucureștiul pentru a combate flagelul.

S-au făcut niște pași aici, în R. Moldova, dar cred că trebuie să continuăm cu alți pași, să fim mai insistenți. Avem anumite măsuri în lege, dar ele sunt insuficient de dure în anumite cazuri și cred că trebuie să se meargă mai departe, să se aplice și prevederile mai dure, pentru că altfel nu reușim să combatem sau măcar să reducem acest fenomen. Am spus-o de mai multe ori că putem să reușim mai multe dacă ne combinăm eforturile cu Bucureștiul și venim cu acțiuni și măsuri care să reducă substanțial propaganda și efectele ei” a conchis șeful statului.