Perspectivele de cooperare cu Turcia în diverse domenii și acțiunile de reducere a impactului războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei asupra țării noastre au fost subiectele principale ale discuției ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, cu ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlüt Çavușoğlu.

Reamintim că miercuri, 7 decembrie, Nicu Popescu, a întreprins o vizită de lucru în Turcia.

Deschide și: Nicu Popescu pleacă în Turcia. Programul vizitei șefului MAEIE

Potrivit ministrului de externe al R. Moldova, relația bilaterală cu Turcia este una orientată spre beneficiul cetățenilor ambelor țări, fiind evocate, în context, cooperarea în sectorul energetic, domeniul comercial-economic, dar și pe dimensiunea afacerilor interne și managementul frontierelor.

„Suntem interesați să consolidăm cooperarea în domeniul energetic. Am vorbit și despre relațiile noastre comercial-economice, Turcia plasându-se pe locul 2 în topul țărilor pentru exportatorii noștri, având o pondere de circa 10%, după România. Ne dorim prin eforturi susținute să depășim și pragul de 1 miliard de dolari în comerțul bilateral. Pentru aceasta este necesară și avansarea în procesul liberalizării comerțului prin ajustarea si actualizarea acordului de liber schimb cu Turcia”, a precizat Popescu.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a apreciat asistența umanitară oferită de Turcia destinată suportului refugiaților ucraineni în Moldova, dar și angajamentul în cadrul reuniunii Platformei de sprijin pentru Moldova de la Paris, prin reiterarea suportului oferit prin intermediul TIKA, dar și viitoare contribuție concretă pe dimensiunea afacerilor interne și management al frontierelor.

„În cei peste 25 de ani de activitate, Agenția turcă pentru cooperare și coordonare – TIKA, a implementat și continuă să implementeze peste 400 de proiecte în domenii precum ocrotirea sănătății, educație sau protecția mediului”, a precizat Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Exportul produselor moldovenești pe piețele internaționale, subiect de prim-plan

Întrucât situația de securitate în regiunea Mării Negre, potrivit lui Nicu Popescu, rămâne a fi foarte complicată, acesta a subliniat necesitatea colaborării pe acest subiect cu Turcia, rolul căreia în negocierea acordului privind exportul de cereale este extrem de important.

„Împreună cu coridoarele de solidaritate ale Uniunii Europene, Inițiativa ONU privind cerealele din Marea Neagră, acestea contribuie la evitarea penuriei de alimente la nivel mondial și la scăderea prețurilor la alimente. Și Republica Moldova contribuie activ la aceste coridoare de solidaritate care permit și facilitează exportul de produse alimentare pe piețele internaționale, astfel încât impactul asupra altor țări și regiuni să fie cât mai redus”, a notat Nicu Popescu.