„În aceste momente de cumpăna pentru Republica Moldova și regiune este mai important ca niciodată să ne asigurăm de sprijinul și solidaritatea partenerilor noștri - cei care susțin libertatea și europenitatea Moldovei”. Declarația în acest sens a fost făcută de ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, la cel de-al 29-lea Consiliu al miniștrilor afacerilor externe OSCE, transmite IPN.

Potrivit MAEIE, șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a participat în cadrul maratonului diplomatic la ministeriala OSCE, împreună cu miniștrii de externe și înalți oficiali din întreaga regiune OSCE, la invitația președintelui în exercițiu al organizației, ministrul afacerilor externe al Poloniei, Zbigniew Rau.

Am adresat în numele țării noastre în fața celor 56 de state participante la OSCE, 11 parteneri pentru cooperare și mai mulți oficiali înalți din alte organizații internaționale, discursul național în care m-am referit la principalele teme de actualitate pentru securitatea în spațiul OSCE, precum și consecințele dramatice ale agresiunii ruse asupra Ucrainei și impactul pentru țara noastră în plan energetic și socio-economic”, a spus ministrul Nicu Popescu la încheierea reuniunii.

Oficialul moldovean a abordat agenda bilaterală cu omologii săi, precum și organizarea în anul viitor a Summitului Comunității Politice Europene, care va fi găzduit în Republica Moldova, astfel ca această inițiativă comună să fie dezvoltată în beneficiul cetățenilor pe continentul european.

La întrevederea cu ministrul Bogdan Aurescu, delegațiile Republicii Moldova și României, la reuniunea ministerială a Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa au marcat împreună Ziua Națională a României, întărind comunitatea de istorie, cultură și limbă care ne unește în drumul nostru ireversibil spre Uniunea Europeană.

O altă veste excelentă a venit de la Rabat, unde Comitetul UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial a adoptat decizia privind înscrierea elementului „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

„Am vorbit cu omologul meu ucrainean Dmytro Kuleba despre cum putem coopera mai strâns în domeniile de interes reciproc. Republica Moldova este solidară cu Ucraina. Condamnăm ferm războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva țării vecine”, a menționat oficialul.

Împreună cu Victoria Nuland, subsecretara de stat pentru afaceri politice a SUA, Nicu Popescu a abordat subiectul fortificării relației moldo-americane în contextul Dialogului strategic bilateral, subiectele de actualitate de pe agenda regională ca urmare a consecințelor dramatice generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reglementarea conflictului transnistrean. „Am apreciat suportul substanțial al SUA pentru întărirea rezilienței și combaterea consecințelor nefaste ale crizei economice și energetice”, a spus șeful diplomației din Moldova.

Cu ministrul de stat pentru afaceri externe al Japoniei, Shunsuke Takei, vicepremierul Nicu Popescu a vorbit despre bunele relații bilaterale concretizate în proiecte și inițiative în domenii sectoriale, despre investițiile japoneze din Moldova care generează locuri de muncă, dar și despre provocările generate de războiul injust al Rusiei împotriva Ucrainei, în special în sfera energetică și umanitară.

În marja ministrialei OSCE, Nicu Popescu a discutat cu înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell despre situația de securitate regională în contextul războiului, despre criza acută în domeniul energetic. „Am reiterat șefului diplomației europene determinarea autorităților moldovenești pentru realizarea reformelor necesare în procesul de aderare la Uniunea Europeană. De asemenea, am continuat discuția despre fortificarea securității țării noastre prin intermediul Facilității europene pentru pace”, a afirmat ministrul de externe.

Nicu Popescu l-a felicitat pe omologul său macedonean Bujar Osmani pentru preluarea începând cu anul 2023 a președinției în exercițiu a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Maratonul diplomatic la ministeriala OSCE a fost organizat sâmbătă, 3 decembrie, în orașul polonez Łódź.