Liderii separatiști de la Tiraspol își freacă mâinile de bucurie după înțelegerea încheiată cu autoritățile de la Chișinău privind livrarea întregului volum de gaz din partea Gazprom în stânga Nistrului. Potrivit așa zisului ministru transnistrean al Economiei, Serghei Obolonik, rebelii pro-ruși vor putea să repornească economia cu ajutorul gazului primit, deși ar mai avea nevoie de încă 1 milion de metri cubi pe zi pentru a acoperi în totalitate necesitățile.

Vom primi 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi, tot volumul livrat de Gazprom va ajunge în Transnistria. Toate întreprinderile își vor relua activitatea, inclusiv Uzina Metalurgică de la Râbnița, dar și cea de ciment. Astfel, vom putea relua exporturile. Totodată, vom avea lumină stradală și pe timpul nopții. Acum se întunecă foarte repede și e necesar să avem iluminare” a declarat Obolonik pentru un post de radio separatist.

El a estimat că veniturile din vânzarea energiei electrice produse de MGRES vor permite achitarea pensiilor și salariilor. În schimb, MGRES va asigura între 50-70 la sută din necesarul de energie pe malul drept al Nistrului. Totodată, Obolonik a declarat că va fi asigurată securitatea sistemului energetic și că nu vor mai fi întreruperi de curent, dar și că cetățenii vor avea apă caldă, încălzire, troleibuze, iluminat stradal.

Amintim că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu un comentariu după ce a fost criticat intens pentru decizia de a livra tot gazul primit de la Gazprom în stânga Nistrului, ca MGRES să reia livrările de energie electrică. Potrivit lui, deciziile luate au un singur scop: să țină R. Moldova conectată la electricitate, gaz, căldură și să avem cel mai mic tarif posibil. Totodată, el a afirmat că gazul oferit nu va permite Tiraspolului să-și repornească economia la nivel normal.

Deschide și: Spînu vine cu explicații după ce a fost criticat pentru decizia de a livra Tiraspolului gazul rusesc: Malul drept nu va achita pentru gaz