În cazul modificării sistemului electoral, autonomia Găgăuză trebuie să obțină nu mai puțin de 5 mandate de deputat în Parlament. O solicitare comună a Comitetului Executiv și Adunării Populare a Găgăuziei (APG) în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței de azi.

Potrivit președintelui Adunării Populare, Vladimir Cîssa, sistemul electoral existent nu permite locuitorilor din Găgăuzia să participe direct la guvernarea țării. De aceea, legislativul din Comrat consideră că „autonomia ar trebui să aibă nu mai puțin de cinci deputați în Parlamentul Republicii Moldova”.
 
Speakerul găgăuz speră că noul sistem – fie că este vorba despre cel mixt sau cel uninominal, va asigura „condiții adecvate de participare politică a găgăuzilor în guvernarea eficientă a țării”.

----Prezent la ședința APG, deputatul Parlamentului, Fiodor Gagauz, a prezentat esența proiectului de lege al socialiștilor cu privire la sistemul electoral mixt, subliniind că cererea din partea autorităților din autonomie cu privire la cota de 5 deputați ar trebui să fie inclusă în acest proiect de lege.

În cele din urmă, declarația comună a Comitetului Executiv și a Adunării Populare a Găgăuziei a fost susținută cu majoritatea de voturi.