În Republica Moldova a apărut un nou partid politic. Este vorba de formațiunea „Bugeacul Nostru”, condusă de unul dintre organizatorii referendumului ilegal din Găgăuzia din februarie 2014, Valeriu Ianioglo.

În acest sens, aceasta devine cea de-a 56 formațiune, oficial înregistrată în Registrul partidelor politice din Republica Moldova.

Ianioglo a anunțat că din formațiunea sa, la moment, fac parte peste 1100 de persoane, locuitori din Găgăuzia.

Ianioglo este cunoscut ca fiind unul dintre organizatorii referendumului separatist din 2 februarie 2014. Amintim că, atunci, 98.9% dintre participanți au declarat că susțin independența regiunii, în cazul în care Republica Moldova și-ar pierde suveranitatea, unindu-se cu România, iar 98,47% au răspuns că Republica Moldova ar trebui să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Referendumul a fost calificat drept ilegal de către autoritățile Republicii Moldova, iar Procuratura Generală a dispus începerea urmării penale împotriva organizatorilor. Organele de anchetă nu au anunțat, însă, cum s-a terminat ancheta, iar inițiatorii, cum ar fi deputații din Adunarea Populară (legislativul regional de la Comrat – n.red.) care au inițiat procedura de convocare a plebiscitului, au rămas nepedepsiți, unii dintre ei continuând să ocupe funcții de stat.