Nicu Popescu a participat alături de omologii săi din întreaga regiune OSCE la cel de-al 29-lea Consiliu al miniștrilor Afacerilor Externe, desfășurat la Lodz, în Polonia. Șeful diplomației moldovenești a susținut un discurs în fața celor 56 de state participante la OSCE, 11 parteneri pentru cooperare și mai mulți oficiali înalți din alte organizații internaționale, în care a cerut retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse staționate ilegal în regiunea transnistreană.

Am prezentat ultimele evoluții în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, exprimând profunda noastră îngrijorare pentru încălcările constante ale drepturilor omului în regiunea transnistreană. Suntem hotărâți să soluționăm conflictul exclusiv prin dialog și mijloace pașnice bazate pe suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor noastre recunoscute internațional. Am reiterat în intervenția mea că prezența ilegală a forțelor militare ruse continuă să încalce suveranitatea și neutralitatea Republicii Moldova. Retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele relevante ale OSCE din 1999 la Summit-ul de la Istanbul, cu Rezoluția 72/282 din anul 2018 a Adunării Generale a Națiunilor Unite este imperativă” a scris Popescu pe canalul său de Telegram.

El a vorbit și despre criza regională provocată de invazia rusă în Ucraina.

Am reafirmat că războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei amenință pacea, securitatea și prosperitatea în Europa, fiind o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a Actului final de la Helsinki și a Cartei ONU. Țara noastră este solidară cu Ucraina în lupta acesteia pentru libertate. Rămânem fermi în sprijinirea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în granițele sale recunoscute pe plan internațional. Vom continua să asigurăm suport celor peste 80.000 de refugiați ucraineni care locuiesc în Republica Moldova, și vom oferi asistența umanitară necesară” a declarat Popescu.

În intervenția sa, el a mai punctat că, în ciuda multiplelor provocări, R. Moldova rămâne fermă pe drumul său ireversibil către Uniunea Europeană.

Moldova este și va rămâne parte a lumii libere. Anul acesta am devenit țară candidată la UE. Continuăm să avansăm în drumul reformelor în sistemul de justiție, combatere a corupției, investim în surse regenerabile, ne modernizăm economia. Suntem recunoscători pentru sprijinul pe care îl primim în plan bilateral și prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, inițiată de România, Franța și Germania” a mai declarat șeful diplomației moldovenești.

El a încheiat prin a mulțumi colegilor din cadrul MAEIE, ai ambasadelor R. Moldova la Viena și Varșovia, pentru buna organizare și promovarea obiectivelor R. Moldova în cadrul reuniunii OSCE din acest an.