Membrii Comisiei Interguvernamentale Republica Moldova – România pentru Integrare Europeană au fixat, în cadrul ședinței ce a avut loc astăzi la Chișinău, prioritățile pentru anul 2017. Inclusiv, au fost stabilite acțiuni concrete ce vizează integrarea europeană a Republicii Moldova.

Daniela Morari, viceministrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a declarat după ședință că „Activitatea Comisiei a fost reluată după o pauză de doi ani și s-a axat pe mai multe subiecte. Chiar dacă reprezentanții Comisiei nu s-au întrunit pe parcursul acestui timp, România a sprijinit întotdeauna integrarea europeană a R. Moldova. Discuțiile s-au axat pe armonizarea legislativă; afaceri interne; justiție; procuratură; cooperarea dintre consiliile juridice; instruirea judecătorilor; integritate; combaterea discriminării; cooperare regională; agricultură; siguranța alimentelor; domenii cheie pentru dezvoltarea R. Moldova”. 

Daniel Morari a adăugat că au fost stabilite și acțiuni concrete care se referă la sprijinirea reformei poliției, la acest capitol au fost convenite parteneriate pentru instruire și consolidarea capacităților; organizarea următoarei ședințe comune a Comisiei internaționale de drept; sprijinirea de către România a condițiilor necesare de export a animalelor vii și a produselor de origine animală în cadrul Acordului de Asociere

Ana Birchall, Ministrul delegat pentru afaceri europene, a precizat că „obiectivul strategic al Comisiei este integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană, iar România rămâne ferm angajată pentru susținerea acestui obiectiv”. Oficialul a mai adăugat că materializarea acestui obiectiv este impulsionată de angajamentul Guvernului R. Moldova. 

„Evenimentul de azi a avut loc într-un cadru foarte bun, marcat de stabilitatea politică și economică a Republicii Moldova. Reuniunea de azi a reprezentat o continuare a acelor obiective comune stailite în cadrul reuniunii Guvernelor României și R. Moldova de la Piatra Neamț din 23 martie 2017. Ne-am întâlnit pentru a stabili prioritățile cooperării pentru acest an, care este unul ambițios, dar care va aduce rezultate. Este nevoie de continuarea reformelor în sectoarele cheie: justiție; financiar-bancar; lupta anticorupție; mass-media pentru ca oamenii să simtă schimbări. Apreciem angajamentul și perseverența de integrarea europeană promovată de autoritățile de la Chișinău în situația actuală. Pot spune că România este cel mai apropiat și solid partener al R. Moldova”, a spus Ana Birchall, precizând că următoarea întâlnire a membrilor Comisiei va avea loc la toamnă în România. 

Oficialul român a adăugat că R. Moldova are un avantaj foarte mare fiindcă are un partener așa cum este România. „Noi la începutul integrării europene nu am avut acest ajutor și vorbesc despre experiența noastră, despre lucrurile pe care le-am făcut bine sau nu prea. Având această experiență deja știți cum să acționați”.