Igor Dodon îi sugerează lui Mihai Ghimpu să studieze prevederile legislației pentru a-și da seama că procedura de colectare a semnăturilor în vederea inițierii unui referendum cu privire la demisia președintelui Republicii Moldova nu are efect juridic. Declarația a fost făcută de șeful statului, azi, la Reşedinţa de Stat, în urma întrevederii cu experții Comisiei de la Veneția la.

Întrebat de jurnaliști ce părere are de inițiativa liberalilor, lansată ieri, Igor Dodon a spus că aceasta este un răspuns la referendumul cu privire la demiterea primarului general al municipiului Chișinău.

Nu știu unde Ghimpu a învățat. Cum poți să începi colectarea semnăturilor, dacă acest lucru nu are efect juridic? Înțeleg că Mihail Fiodorovici încearcă prin Partidul Liberal ca această acțiune să răspundă la referendumul cu Chirtoacă, dar și să iasă din sicriul politic, unde deja sunt bătute cuie”, a declarat el.

Șeful statului i-a sugerat liderului PL să refuze la această inițiativă.

Mihail Fiodorovici, nu vă ajută nimic. Liberalii au plecat în istorie. Ați avut posibilitatea, ați avut fericire, întâmplător să nimeriți în politica mare datorită lui Chirtoacă, care întâmplător a câștigat în 2007 mandatul de primar din Chișinău, s-o terminat. Plecați, și cu cât mai repede, cu atât mai bine!”, a mai spus Dodon.

----Amintim că,  Mihai Ghimpu a anunțat ieri începerea colectării de semnături pentru demiterea lui Igor Dodon din funcția de Președinte.

De precizat, că procedura de colectare a semnăturilor pentru demiterea șefului statului nu are bază juridică, deoarece, potrivit Codului Electoral, „referendumul privind demiterea Preşedintelui Republicii Moldova poate fi iniţiat în exclusivitate de Parlament”.

Conform articolului 89 al Constituției, în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcţie de către Parlament, cu votul a 2/3 din deputaţi. Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin 1/3 din deputaţi şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţa Preşedintelui Republicii Moldova. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Hotărârea privind demiterea Președintelui R. Moldova se consideră adoptată prin referendum republican, în cazul în care pentru ea au votat un număr de alegători egal sau mai mare decât în cazul alegerii Președintelui Republicii Moldova, dar nu mai puţin de jumătate din numărul alegătorilor care au participat la referendum. În turul II Igor Dodon a fost votat de 834 081 de cetățeni.