Oficialii Uniunii Europene își propun să ofere un nou sprijin de asistență financiară Armatei din R. Moldova, pentru anul 2023 în cadrul programului Facilități Europene pentru Pace. Despre acest lucru a anunțat șefa Direcției de politică de securitate și apărare, Joanneke Balfoort, în cadrul celei de-a șasea runde de consultări în domeniul de securitate și apărare, în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere R Moldova - UE.

Salutăm că, în ciuda diferitelor crize care se suprapun, mențineți un angajament ferm față de reformele care sunt vitale pentru procesul de integrare în UE și sunt la fel de importante pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova. Notăm adoptarea, în luna iunie, a asistenței de 40 de milioane de euro pentru Forțele Armate naționale, adițional la decizia anterioară de alocare a 7 milioane de euro adoptată în 2021 și așteptăm cu nerăbdare implementarea ambelor programe de asistență. Astfel, intenționăm să propunem pe baza acestor exemple, un nou sprijin substanțial de asistență pentru anul 2023 în cadrul programului Facilități Europene pentru Pace”, a menționat Joanneke Balfoort.

Consolidarea dialogului și a cooperării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană pe dimensiunea de securitate și apărare, inclusiv participarea experților moldoveni la misiunile și operațiunile UE de gestionare a crizelor, precum și provocările de securitate cu care se confruntă Republica Moldova – au constituit subiectele principale ale agendei discuțiilor în cadrul consultărilor.

Consultările au fost co-prezidate de către secretarul de stat Vladimir Cuc și directorul pentru politică de securitate și apărare din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, Joanneke Balfoort.

La rândul său, secretarul de stat Vladimir Cuc a declarat că se lucrează la implementarea recomandărilor Comisiei Europene.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, precum și acordarea statutului de țară candidată la UE amplifică cooperarea noastră în materie de securitate și apărare. Aceste consultări subliniază importanța din ce în ce mai mare a dialogului nostru și semnalează un grad mai mare al deschiderii în interacțiunea noastră, inclusiv creșterea contactelor directe între instituții”, a spus Vladimir Cuc.

Ambele părți au făcut un schimb de opinii cu privire la situația de securitate din regiune. Agravarea crizei energetice și implicațiile sale profunde, provocările de securitate internă și de gestionare a frontierelor, precum și creșterea riscurilor hibride au fost evidențiate ca principalele preocupări existente.

Cooperarea practică în domeniul securității a fost principalul subiect de discuție și a oferit ocazia de a face schimb de opinii asupra evoluțiilor în domeniu, precum și de a analiza modalităților de aprofundare a cooperării în domeniul securității cibernetice, a comunicării strategice și a combaterii dezinformării, precum și cu privire la participarea Republicii Moldova în cadrul misiunilor și operațiunile UE în cadrul Politicii Comune de Securitate și Apărare, inclusiv și sprijinirea sectorului de apărare al Republicii Moldova.

Reprezentanții Uniunii Europene au transmis felicitări în legătură cu acordarea statutului de țară candidată la UE din vara acestui an. Ambele părți au salutat eforturile ferme ale Republicii Moldova de a se alinia la standardele UE, inclusiv în domeniul securității. UE și-a exprimat angajamentul deplin de a continua să sprijine Republica Moldova.