Ucraina amenință închiderea completă a tuturor punctelor de trecere la frontieră cu autoproclamata republică transnistreană, dacă Tiraspolul va solicita sprijinul Federației Ruse în asigurarea securității în preajma punctelor comune de trecere moldo-ucrainene. Anunțul a fost făcut , joi, de către Irina Friz, deputată în Rada Supremă a Ucrainei din partea „Blocului Petro Poroşenko”, pe pagina sa de Facebook.

Președintele subcomitetului din Comisia pentru securitate națională și apărare din Parlamentul Ucrainei, Irina Friz, a declarat că Kievul ar putea închide complet frontiera cu transnistria, în cazul prezenței reprezentanților Federației Ruse în apropierea graniței dintre Ucraina și nerecunoscuta republică.

„Declarațiile așa-numitului ministru de externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, cu privire la intenția de a solicita amplasarea reprezentanților Federației Ruse în preajma punctelor de trecere comune moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, sunt auzite și nu vor rămâne fără reacția Kievului. Mai exact, dacă Tiraspolul va cere Moscovei să-și amplaseze „pacificatorii” lângă aceste aceste puncte de trecere, noi vom fi nevoiți să închidem complet toate punctele de frontieră de pe segmentul transnistrean”, a notat deputata, Irina Friz pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalii Igantiev a declarat într-un interviu pentru Ria Novosti că „statul transnistrean” ar putea apela la Federația Rusă pentru ca aceasta să asigure securitatea la punctele comune moldo-ucrainene de pe segmentul transnistrean, care urmează a fi instituite.

------------Serviciile vamale din Moldova și Ucraina intenționează să instituie 13 puncte de control comun pe segmentul transnistrean al frontierei. Dintre cele 13 puncte, 11 vor fi cu destinație rutieră și două cu destinație feroviară.