R. Moldova va deveni cu siguranță membră a Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de comisarul European pentru Mediu, Oceane și Pescuit, Virginijus Sinkevicius, în plenul Parlamentului de la Chișinău. El a dat asigurări că UE va fi alături de R. Moldova pe tot parcursul de aderare și a anunțat că a venit la Chișinău pentru a inaugura un pas mic, dar simbolic în acest sens, și anume semnarea aderării R. Moldova la programul european de climă și mediu numit ”Life”.

Mă bucur că aveți perspectiva europeană și sunt sigur că, odată cu implicarea voastră și a societății, R. Moldova va intra în UE. Știu că nu va fi ușor, dar vă spun că e o călătorie pe care merită să o faceți” le-a transmis Sinkevicius deputaților.

El a vorbit și despre agresiunea rusă în Ucraina, dar și pentru efectele pe care le are războiul asupra R. Moldova.

Agresiunea rusă face ravagii la granițele noastre. Condamn ferm agresiunea Rusiei, care este un pericol pentru lumea democratică. Vreau să va mulțumesc pentru ajutorul oferit refugiaților ucraineni. Admir liderii politici care iau decizii să-i ajute pe ucraineni. R. Moldova a jucat un rol crucial în asigurarea coridoarelor de solidaritate și acest lucru a fost observat. Sunt conștient de alte implicații ale războiului pentru R. Moldova, precum întreruperile de energie. Prietenul la nevoie se cunoaște, iar UE este prietenul R. Moldova. Europa a demonstrat asta pe 23 iunie, când a oferit statutul de candidat pentru R. Moldova și Ucraina. E o stație în calea spre a deveni membru al UE. R. Moldova a făcut un pas înainte. Cred că R. Moldova va deveni membru al UE. Acest lucru însă necesită mult efort din partea autorităților și poporului. Vă așteaptă multe bătălii. Dacă într-o zi veți simți că v-ați blocat, nu ezitați, cereți asistența prietenilor europeni” a declarat Sinkevicius. 

El a mai vorbit și despre domeniul său de expertiză, și anume protecția mediului și reformele în domeniului climatic.

Unul dintre motivele vizitei mele este să inaugurez un pas mic, dar simbolic, semnarea aderării R. Moldova la programul de climă și mediu numit ”Life”. Sunt sigur că știți, ne confruntăm cu o criză planetară triplă, de schimbări climatice, pierderea biodiversității și poluare. Am dezvoltat pactul verde european, pentru a crea politice necesare. Avem aceleași preocupări cu ale R. Moldova și suntem afectați de același impact al schimbărilor climatie, inclusiv seceta. Am venit să vă spun personal cât de mult UE apreciază eforturile R. Moldova pentru a se apropia de legislația europeană de mediu. Munca nu se oprește la adoptarea acestor legi. Vă invit să aplicăm programul ”Life” împreună. Salutăm dorința R. Moldova de a se alătura la acest acord ambițios. UE este gata să ofere asistență tehnică și financiară. Sunt sigur că veți aduce mai beneficii programului” a conchis comisarul european.

De menționat că înaltul oficial european se află în R. Moldova într-o vizită de două zile.

Conform programului vizitei, Sinkevičius va participa la conferința „Adaptarea la schimbările climatice în silvicultură și agricultură” și va planta un copac în Grădina Botanică. La fel, el se va întâlni cu președintele Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, șeful Guvernului, Natalia Gavriliță, dar și membrii Cabinetului de Miniștri.