Moțiunea simplă asupra politicilor desfășurate de Ministerul Justiției a fost înițiată de un grup de deputați la comanda unui grup de hoți care vor să scape de închisoare. Declarația a fost făcută de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în timpul discursului din legislativ.

Un grup de hoți care vor să scape de pușcărie au inițiat o moțiune simplă folosindu-se de un grup de deputați. Desigur, moțiunile sunt instrumente ale democrației, dar voi nu respectați democrația, ci doar încercați să vă folosiți de ea. Aceste grupări profită de instrumentele democratice precum cea a moțiunii simple sau de cenzură pentru a distruge democrația. De asemenea, ei se folosesc de oamenii pe care-i scot în stradă și le dau fărâmituri din banii furați de la o țară întreagă. Acești deputați nu sunt decât instrumente ale hoților fugari, ei au făcut moțiune și vor să oprească ceea ce țara vrea demult: dreptate și hoții la pușcărie” a declarat Litvinenco.

El le-a promis cetățenilor că hoții vor ajunge la pușcărie, însă doar în urma unor procese transparente și corecte, care să respecte legea. Potrivit lui, pentru ca reforma justiției să fie înfăptuită, este nevoie de trei lucruri de bază: de încrederea cetățenilor că justiția poate fi înfăptuită, de rezultate ca această încredere să persiste și de oameni care să muncească ca aceste rezultate să fie posibile.

După discursul său, deputații BCS l-au luat la întrebări, majoritatea referindu-se la scandalul scurgerilor conversațiilor. Litvinenco a recunoscut că i-a fost spart contul de Telegram, însă convorbirile au fost trucate.

Este o încălcare a legii, iar cel mai grav este că se amestecă adevăruri, cu semi-adevăruri și minciună. Este o scamatorie, ca și această moțiune simplă. Nu întâmplător primele informații de pe Telegram au apărut în ziua în care Guvernul a cerut declararea neconstituționalității Partidului ”ȘOR”. Dorm liniștit. Nu am furat din banul public, nu am comis ilegalități” a menționat Litvinenco.

Ministrul Justiției s-a mai arătat nemulțumit că deputații BCS îi pun aceeași întrebare pe bandă rulantă și a repetat că acele conversații de pe Telegram sunt false, însă a evitat să răspundă dacă este gata să treacă testul poligraf și de ce nu a dat telefonul său la expertiză. De asemenea, el s-a amuzat de unele întrebări întortocheate și neclare ale unor parlamentari, întrebându-i dacă aceștia au înțeles ce li s-a scris pe foaie.

În contextul scandalului scurgerilor de conversații, deputatul socialist Vasile Bolea l-a întrebat:

Eu cred că voi fi viu când Procuratura va fi independentă, adică atunci când va deschide dosare pe numele dumneavoastră. Referitor la dosarul Stoianoglo. Toată lumea a văzut în convorbirile dumneavoastră cum coordonați cu cei de la penitenciare care celulă e pregătită pentru procuror. Spuneți-mi, atunci când veți fi deferit justiției, veți cere să ispășiți pedeapsa în celula pe care i-ați pregătit-o lui Stoianoglo, sau veți cere o altă celulă ”dlea sebea radnova””. 

Drept răspuns, Litvinenco l-a îndemnat pe Bolea să se informeze mai bine cu privire la dosarele inițiate pe numele procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo. 

Vă răspund cu aceeași întrebare: dumneavoastră ce ați prefera? Eu, spre deosebire de dumneavoastră, nu am participat la uzurpări ale puterii în aprilie 2021, nu am comis ilegalități niciodată. Ar trebui să cunoașteți că persoana numele căruia l-ați menționat nu a stat nici măcar o zi în penitenciar sau arest preventiv” a răspuns ministrul Justiției.

Menționăm, că astăzi în plenul Parlamentului este supus discuțiilor subiectul ce ține de moțiunea simplă asupra activității ministrului Justiției. Cei din opoziție sunt indignați de activitatea lui, îndeosebi după ce în spațiul public au apărut informații cu privire la așa-numitele înțelegeri și discuții referitoare la concursul de alegere a unui șef la Procuratura Anticorupție.

Deschide și: LIVE // Ședința plenară a Parlamentului. Sergiu Litvinenco, așteptat în plen pentru a răspunde la acuzațiile opoziției

Înainte să vină în Parlament, Litvinenco a venit cu un răspuns față de acuzațiile socialiștilor. Ministrul s-a lăudat cu reușitele sale în privința dosarelor de mare corupție, în care au fost implicați mai mulți politicieni din fostele guvernări.

Deschide și: Sergiu Litvinenco, înainte de dezbaterea moțiunii simple: „Noiembrie este o lună neagră pentru Șor, Plahotniuc și Andronachi