Riscurile de securitate energetică în urma distrugerii infrastructurii energetice din Ucraina, din cauza bombardamentelor masive lansate în ultimele săptămâni de Federația Rusă, au fost analizate în cadrul ședinței de azi a Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit unui comunicat al Președinției, membrii CSS au audiat informația prezentată de instituțiile responsabile din domeniu, inclusiv privind situația creată după deconectările masive de ieri, 23 noiembrie.

De asemenea, autoritățile au analizat planurile de contingență puse în aplicare de către autorități pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu energie electrică și gaze naturale a cetățenilor, a economiei și a instituțiilor publice din R.Moldova.

Maia Sandu a solicitat tuturor instituțiilor creșterea gradului de alertă cu privire la identificarea și remedierea promptă a incidentelor din sectorul energetic, în așa fel încât cetățenii și mediul de afaceri să se simtă în siguranță.

Ca urmare a ședinței, Consiliul a recomandat Guvernului:

  1. să actualizeze planul de reducere a vulnerabilităților tehnice referitor la aprovizionarea cu energie electrică și termică;
  2. să mobilizeze toate capacitățile de generare a electricității și energiei termice;
  3. să adapteze procesele de organizare a dezvoltării și implementării politicilor în domeniul energetic;
  4. să asigure, în timp real, comunicarea cu operatorii de infrastructură critică din domeniul public și cel privat.

De menționat că miercuri, 23 noiembrie, mai multe localități din R.Moldova, inclusiv mun. Chișinău, au rămas fără energie electrică ca urmare a noilor atacuri cu rachete de către Rusia asupra infrastructurii critice din Ucraina.

Deschide și: Moldelectrica a reușit. R.Moldova a restabilit conectarea la energia electrică