Deputatul PSRM, Grigore Novac, susține că deconectările masive de curent în R.Moldova au fost cauzate de probleme de rețea, și nu de atacul Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Declarația a fost făcută astăzi în Parlament.

Nu știu, problema e în rețele. Din câte am înțeles, ceea ce spun specialiștii, e o problema de rețea, care nu există anumită tensiune și face această pană nedorită”, a declarat el pentru ProTV.

Fiind întrebat, dacă Rusia s-ar face vinovată de aceste deconectări, deputatul a spus că rețelele electrice „se află pe teritoriul Republicii Moldova, nu a Federației Ruse”.

Din ce am citit, cei care pricep în domeniu au spus că rețelele nu sunt de înalta tensiune și nu rezistă la această tensiune care este nevoie de transportarea energiei electrice către Republica Moldova”, a adăugat acesta.

Vorbind despre invazia rusă în Ucraina, socialistul a reluat retorica minciunoasă a Moscovei, precum că „războiul a pornit încă în anul 2014”.

Războiul din Ucraina a pornit mai demult, din 2014. A pornit din cauza incapacității clasei politice de a se așeza la masă de negoicieri și a discuta. Acest război nu trebuie privit doar prin prisma ultimelor nouă luni de zile, dar mai aprofundat, ce a dus la escaladarea situație din țară vecină”, a spus acesta.

Anterior, cu falsuri promovate de Rusia a venit și deputatul socialist, Eduard Smirnov. Săptămâna trecută, acesta declara că războiul din Ucraina este un „conflict intern”.

Deschide și: Propaganda Moscovei, în Parlamentul R. Moldova! Deputat PSRM acuză Ucraina de declanșarea ”războiului intern”

Drept reacție, ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, Marko Șevcenko, a notat că astfel de declarații nu reprezintă o noutate, fiind o retransmitere a narativelor Kremlinului. Totodată, el s-a declarat indignat de faptul că unii reprezentanți ai partidelor politice din R. Moldova, pe fundalul multiplelor informații privind crimele militarilor ruși, dar și miilor civili uciși de ei, își permit să aibă dubii privind caracterul criminal al războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Datorită eroismului și cu susținerea din partea partenerilor din Vest, Forțele Armate ale Ucrainei fac față invaziei ruse, apărând dreptul la o viață pașnică atât al ucrainenilor, cât și al cetățenilor Republicii Moldova”, a adăugat el.

Deschide și: Reacția ambasadorului Ucrainei, Marko Șevcenko, la mesajele propagandei ruse vociferate de PSRM în Parlamentul R.Moldova

De menționat că miercuri, 23 noiembrie, mai multe localități din R.Moldova, inclusiv mun. Chișinău, au rămas fără energie electrică ca urmare a noilor atacuri cu rachete de către Rusia asupra infrastructurii critice din Ucraina.

Deschide și: Moldelectrica a reușit. R.Moldova a restabilit conectarea la energia electrică