Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat miercuri la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. La ieșire, diplomatul le-a declarat jurnaliștilor că s-au discutat relațiile bilaterale, dar și evenimentele care au loc în Ucraina, transmite IPN.

Am reamintit despre geneza a ceea ce se întâmplă. Răsturnarea puterii de stat din anul 2014, consecințele și genocidul care avut loc timp de opt ani în raport cu populația din Donbas, populația rusă. Am reamintit și despre negocierile de la Minsk care au intrat în blocaj, deși în calitate de garant erau statele occidentale”, a menționat Oleg Vasnețov.

Diplomatul a mai spus că s-a discutat și despre „alte chestii, care au servit trigger pentru aceste evenimente, inclusiv negocierile lansate de Rusia anul trecut cu SUA și cu statele membre NATO pentru a asigura garanții de securitate, pentru a nu admite extinderea NATO, neimplicarea în Ucraina”.

Acesta și-a exprimat speranța să fie auziți, deși potrivit ambasadorului, „spațiul mediatic astăzi este plin de semi-adevăruri, știri semi-adevărate”.

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a solicitat convocarea ambasadorului rus la MAEIE pentru a-i exprima protestul în legătură cu bombardarea țintelor din infrastructură civilă ucraineană, ceea ce a creat penurie de electricitate.

„Bombardamentele brutale ale Rusiei în Ucraina continuă să producă consecințe dramatice în țara noastră. Astăzi (23 noiembrie), când avem întreruperi masive de energie electrică în toată țara, inclusiv în capitala Chișinău, ministrul de externe Nicu Popescu a solicitat de urgență să fie convocat la MAEIE ambasadorul rus în Republica Moldova pentru a-i exprima protestul dur al țării noastre în legătură cu bombardarea țintelor din infrastructură civilă ucraineană ceea ce a creat penurie de electricitate”, se arată într-un comentariu oferit miercuri de purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă.