Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut un mesaj la începutul ședinței legislativului cu ocazia împlinirii a 9 luni de la începutul invaziei criminale a Rusiei în Ucraina. Potrivit lui, ucrainenii luptă pentru dreptul de a exista pe harta lumii, iar urmările agresiunii ruse sunt resimțite și de R. Moldova.

”Astăzi se împlinesc 9 luni de când Ucraina luptă pentru dreptul de a exista ca stat independent, în limitele granițelor sale recunoscute internațional. Sunt 9 luni de când Federația Rusă bombardează orașele și casele ucrainenilor. Ieri am văzut din nou cum acest război al Federației Ruse în Ucraina afectează direct R. Moldova. Rusia a lăsat pe întuneric R. Moldova, iar unii cetățeni nici la această oră nu au lumină. Ultimele informații arată că, în următoarele ore, vor fi conectați toți consumatorii. Vă mulțumesc, dragi cetățeni, pentru înțelegere. Totodată, vreau să aduc sincere mulțumiri echipelor implicate în restabilirea energiei electrice, electricienilor, angajaților poliției rutiere, salvatorilor și pompierilor IGSU, personalului medical. Vă mulțumesc pentru dedicație, uniți și solidari devenim mai puternici” a declarat Grosu.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, sub pretextul că efectuează o operațiune militară specială. Deși inițial spuneau că vor lua Kievul în 72 de ore și credeau că vor fi întâmpinați cu flori, ocupanții ruși s-au lovit de o rezistență eroică a ucrainenilor, care nu doar că nu au capitulat, ci au pornit în contraatac, eliberând teritorii extinse ucrainene.

Rusia a replicat cu bombardamente masive ale infrastructurii civile și energetice, care au dus și la deconectări în masă în R. Moldova.