Comisia Electorală Centrală (CEC) marchează astăzi 25 de ani de activitate permanentă. Instituția își desfășoară activitatea de la adoptarea Codului electoral, la 21 noiembrie 1997 care a unificat toate actele legislative referitoare la alegerile prezidențiale, parlamentare și locale, fiind unificate toate procedurile electorale. Prin aceeași lege, a fost instituită Comisia drept un organ cu statut permanent care-și realizează, și astăzi, competențele conform actului legislativ.

În tot acest timp, CEC a asigurat desfășurarea a 9 alegeri parlamentare, 2 alegeri prezidențiale, 6 alegeri locale generale, 3 referendumuri naționale și numeroase alegeri locale noi. De asemenea, CEC a fost condusă de 8 președinți și a avut 6 componențe.

În toți acești ani, efortul instituției a fost îndreptat spre organizarea de alegeri libere și corecte, ca parte a constituirii unor procese mai largi și instituții de guvernare democratică. 25 de ani de activitate permanentă au reprezentat o perioadă foarte intensă, care a fost marcată de provocări, dar și de transformări și realizări. Fiecare componență a Comisiei Electorale Centrale, aparatul Comisiei, a știut să facă față cu brio sarcinilor puse, contribuind la dezvoltarea armonioasă continuă a instituției.

Buna desfășurare a oricărui tip de scrutin național este asigurată de circa 22 mii de funcționari electorali. Majoritatea acestor oameni au acumulat, în timp, o apreciabilă experiență și au atins un nivel înalt de profesionalism, iar acesta este un indicator de bază atunci când vorbim de calitatea și corectitudinea proceselor electorale în R. Moldova.

În contextul aniversării, CEC va organiza mai multe activități, printre care o conferință internațională „Reforma electorală – pilon al consolidării democrației participative”, la care vor participa experți electorali ce reprezintă peste 20 de autorități electorale din străinătate, organizații naționale și internaționale de profil.