Relațiile dintre Chișinău și Tiraspol se răcesc de la o zi la alta din cauza crizei energetice. De această părere este așa zisul președinte transnistrean, Vadim Krasnoselski, care a avut o întrevedere la Tiraspol cu șefa Misiunii OSCE în Moldova, Kelly Keiderling.

Oficialii moldoveni cu care am discutat, dar și alții cu care nu am vorbit să zicem că nu se poartă foarte corect. Este simplu, dacă s-a ajuns la o înțelegere, trebuie să te ții de cuvânt. Dacă ai ți-ai pus semnătura, atunci îndeplinește ce ți-ai asumat și nu căuta pretexte pentru a-ți încălca promisiunea. Mi-aș dori mult ca Misiunea OSCE să intre în esența problemei energetice și să contribuie prin influența sa la rezolvarea unor anumite probleme” a declarat Krasnoselski.

Liderul separatiștilor pro-ruși consideră că spiritele între Chișinău și Tiraspol s-au încis din cauza acestei probleme și a cerut din nou ca părțile să se așeze la masa de discuții.

Ajung, totuși, la concluzia că, dacă există dorință, poate fi continuată discuția în cadrul formatului 5+2. În orice caz, dacă nu pot fi organizate întâlniri oficiale, putem organiza întâlniri neoficiale și consultări” a declarat Krasnoselski.

Amintim că nu sunt posibile reuniunile în formatul 5+2 din cauza faptului că un participant, Rusia, a invadat un alt participant la formatul de negocieri, Ucraina. 

Așa zisul președinte al Transnistriei a mai acuzat autoritățile de la Chișinău de ”sustragerea” gazului destinat regiunii separatiste.

Amintim că pentru luna noiembrie, Gazprom a confirmat doar 5,7 mln. m3 de gaz pe zi pentru R.Moldova, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. 

Deschide și: Gazprom continuă să șantajeze R.Moldova. Rusia va livra doar 51% din volumul gazelor naturale, contractat pentru luna noiembrie

Drept rezultat, Moldovagaz a anunțat că va livra regiunii doar 69 mln. m3, ceea ce constituie 2,3 mln. m3/zi. Transnistrenii au precizat că ei și-ar dori circa 100 mln. m3 pentru consumul intern al populației și asigurarea infrastructurii sociale și economice. La fel, au precizat ei, sunt necesare încă 90 mln. m3 pentru activitatea Centralei de la Cuciurgan care să asigure 100% din energia electrică necesară malului drept.

Săptămâna trecută, așa zisul președinte al Transnistriei a acuzat R. Moldova că ar încerca să șantașeze Rusia cu scăderea livrărilor de gaze naturale în Transnistria.

Deschide și: Krasnoselski acuză R. Moldova că șantajează Rusia cu scăderea livrărilor de gaze naturale în Transnistria: Pur și simplu ne-au luat ostatici

Iar anterior, așa zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a acuzat R. Moldova de criza energetică creată în regiune și a cerut ajutorul Federației Ruse în identificarea unor ”mecanisme optime de depășire a situației”.

Deschide și: Tiraspolul lansează noi acuzații la adresa R.Moldova și cere ajutorul Rusiei în depășirea crizei energetice

În acest context, așa-zisele autorități transnistrene au amenințat anterior că se vor plânge Rusiei pe Moldovagaz.

Deschide și: Tiraspolul acuză Chișinăul de „încălcarea gravă” a acordului între Moldovagaz și Gazprom. Krasnoselski amenință că se va adresa lui Putin

Drept reacție, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că întreprinderea pe care o conduce are dreptul să decidă cum să distribuie volumele de gaze naturale procurate de la Gazprom în funcție de îndeplinirea prevederilor contractuale de către concernul rus.

Deschide și: Reacția lui Vadim Ceban la acuzațiile Tiraspolului: Moldovagaz are dreptul să decidă cum să distribuie gazele primite de la Gazprom