Republica Moldova marchează astăzi 25 de ani de la proclamarea independenţei. La 27 august 1991, ţara noastră îşi proclama independenţa faţă de Uniunea Sovietică.

Republica Moldova marchează astăzi 25 de ani de la proclamarea independenţei. La 27 august 1991, ţara noastră îşi proclama independenţa faţă de Uniunea Sovietică. 

Declarația de Independență a Republicii Moldova adoptată de către Parlamentul Republicii Moldova în urma eșecului loviturii de stat din august 1991, de la Moscova. Documentul a fost semnat de 278 deputați în parlament la 27 august 1991. Actul original a ars în timpul protestelor din 2009 la Chișinău, dar un document identic a fost restaurat în 2010.

Documentul susține, în mod clar și direct, suveranitatea Republicii Moldova pe teritoriul Transnistriei, deoarece este "o parte componentă a teritoriului istoric și etnic al poporului nostru".

Cu ocazia fastuoasei sărbători, vor avea loc mai multe evenimente.

Ziua de 27 august va începe cu depuneri de flori la monumentul „Maica Îndurerată" şi la monumentul domnitorului „Ştefan cel Mare şi Sfînt" din Chișinău.

Programul oficial va continua în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) cu un spectacol de inaugurare a Zilei Independenţei Republicii Moldova. Acesta va include parada militară, spectacolul muzical-coreografic „Hora Neamului", spectacolul folcloric „Pentru tine – ţară ...", în cadrul căruia va fi organizată parada portului popular, şi parada fanfarelor.

Spectatorii vor avea, de asemenea, ocazia să asculte cele mai apreciate piese din folclorul naţional şi să admire dansurile populare în interpretarea ansamblului „Joc", în cadrul caleidoscopului folcloric „Trandafir de la Moldova". Totodată, va fi prezentată o retrospectivă a evenimentelor culturale dedicate sărbătorii naţionale „Ziua Independenţei Republicii Moldova" din anii 1991-2015 şi un colaj documentar în aer liber „Moldova Suverană".

În seara zilei de 27 august, în PMAN, va fi prezentat spectacolul muzical-poetic „Legarea timpurilor", care va culmina cu lansarea focurilor de artificii. Programul de sărbătoare se va încheia cu un recital al formaţiei „Zdob şi Zdub".