Președintele Parlamentului, Andrian Candu, dă asigurări că sistemul electoral nu va fi modificat fără avizul Comisiei de la Veneția. Declarațiile sale vin după ce aseară în Parlamentul European a fost dezbătută situația din R.Moldova, iar mai mulți europarlamentari au atenționat că finanțarea UE depinde de respectarea precondițiilor asumate de Chișinău. Inclusiv, și de respectarea recomandărilor pe care le va formula Comisia de la Veneția pentru modificarea sistemului electoral din Republica Moldova.

Tot în contextul dezbaterilor de aseară, la Strasbourg, Candu a spus că nu există nicio înțelegere între Vlad Plahotniuc și Igor Dodon. Nu există o înțelegere nici între PD și PSRM privind modificarea sistemului electoral în Republica Moldova. Excepția se referă la „compromisul" care a avut loc în Parlament la data de 5 mai, atunci când a fost votat în prima lectură proiectul de lege privind modificarea sistemului în unul mixt.

„Nicio altă înțelegere nu există. Noi suntem în tabere diferite, în opoziție, cu viziuni diferite, nu ne leagă nimic, decât, sper foarte mult, interesul față de Republica Moldova. Dar noi nicio dată nu vom ceda valorilor și ideilor europene și dorinței noastre de a implementa, cât mai repede și mai calitativ Acordul de Asociere. În acest fel ca să fim cât mai curând eligibili pentru aderare la Uniunea Europeană", a mai dat asigurări Candu.

Întrebat ce va face PD în cazul în care Comisia de la Veneția va aviza negativ modificarea sistemului electoral, conform „compromisului convenit între PD și PSRM, președintele Parlamentului a spus că nu poate fi un aviz negativ, dar vor fi luate în considerare toate recomandările pentru a avea, în final, „alegeri corecte, democratice și transparente".

„Bineînțeles, nu vom vota în ultima lectură, până nu vom avea expertiza și cele mai bune practici ale Comisiei de la Veneția (16-18 iunie). Abia după, lucrând la îmbunătățirea proiectului, vom lua decizia. Să avem răbdare, să fiți martori ai acestui aviz, după care să revenim la subiectul despre ce facem mai departe", a conchis Candu.

Cât despre recomandările vociferate aseară la Strasbourg în legătură cu problemele-cheie punctate de europarlamentari, Andrian Candu a spus că guvernarea își cunoaște angajamentele și că va respecta toate precondițiile asumate. 

”Atunci când vorbim de cele 100 de milioane pe care R.Moldova urmează să îi primească din partea UE, aceşti bani nu vin de la sine şi pentru nimic. Sunt prevăzute trei rate de plăţi. Fiecare plată se va realiza doar dacă Guvernul Republicii Moldova, Guvernarea, toate instituţiile implicate în proces vor avea rezultate pe condiţiile care au fost agreate. Pentru prima rată sunt mai multe condiţii, inclusiv şi reforma Guvernului. Moldova va primi ajutorul financiar sub formă de împrumut, sub formă de grant doar dacă noi vom îndeplini acele condiţii. Noi cunoaştem care sunt condiţiile şi ne-am angajat să le îndeplinim. Cu cât mai repede noi le vom îndeplini, cu atât mai repede vom primi şi plata”, a declarat speakerul. 

Candu a explicat că raportul pentru trialog a fost pregătit, iar responsabil şi raportor este Sorin Moise, care este membrul Comisiei pentru Cooperare Internaţională. După acest trialog, care va avea loc cel mai probabil la începtul lunii iunie, Comisia pentru Cooperare Internaţională va veni cu o decizie finală şi urmează, ulterior, să fie pus la vot în Parlamentul European.

”Nu este vorba despre nici un fel de decizie de a nu finanţa Republica Moldova. Nu este vorba despre un refuz al Uniunii Europene de a finanţa sau de a coopera cu R.Moldova şi rugămintea este ca toţi cei care se expun, şi simt că nu au informaţie destulă - să se intereseze. Avem instituţii în acest stat care vă pot da orice informaţie”, a explicat șeful Legislativului. 

Totodată, Candu a anunțat că săptămâna viitoare va veni la Chişinău o delegaţie din partea PE și membri ai Comitetului Parlamentar de Asociere cu Uniunea Europeană condus Andi Cristea.

---- Deschide.MD amintește că europarlamentarii au îndemnat aseară autorităţile Republicii Moldova să asigure independenţa presei, independenţa justiţiei, să implementeze planurile de reformă prevăzute în acordul de asociere şi să respecte avizul Comisiei de la Veneţia în privinţa modificării sistemului electoral. Subiectele au fost abordate în timpul dezbaterilor care au avut loc aseară în Parlamentul European, unde s-a discutat situaţia din Republica Moldova şi precondiţiile pentru macrofinanţarea ţării noastre.