Sovietul Suprem de la Tiraspol în care majoritatea parlamentară aparține partidului „Obnovlenie”, controlat de grupul financiar Sheriff, a adoptat un pachet de legi cu privire la democratizarea mass-media. Legile ar avea drept scop supunerea mijloacelor „de stat” de informare în masă din Transnistria, Sovietului Suprem. Ințiativa celor de la Sheriff poate fi calificată drept o vendetă față de acțiunile lui Șevciuk, care a pus presiuni asupra postului de televiziune TSV, controlat de Sheriff.

Angajații postului „Pervîi Pridnestrovski” au semnat o petiție în care și-au exprimat dezacordul față de proiectul de lege care, potrivit semnatarilor, urmărește monopolizarea presei din Transnistria.

Cine are dreptul de a crea instituții media

Potrivit pachetului de legi adoptat de parlamentarii transnistreni, Legislativul de la Tiraspol va avea dreptul să numească directorii instituțiilor media de stat., Novostipmr.com, site-ul subordonat administrației lui Evgheni Șevciuk, spune că pachetul de legi ar permite deputaților să limiteze accesul jurnaliștilor la anumite evenimente. Potrivit proiectului, dreptul de a crea instituții mass-media de stat îl vor avea președintele transnistrean, Sovietul Suprem și un organ al comunității judiciare. Cu toate acestea, atunci când una dintre instituțiile menționate mai sus va decide să inaugureze o sursă mass-media de stat, acea instituție va fi obligată să propună și celorlalte instituții să participe în calitate de co-fondatori. Instituțiile media care există deja vor fi obligate să susţină procedura de reînregistrare conform noilor criterii. Serviciul de stat pentru mass-media a declarat că acest pachet de legi ar contraveni cursului spre armonizarea cu legislația rusă.

Inițiativă care ar contraveni intenției de armonizare cu legislația rusă

Totodată, Sovietul Suprem a schimbat procedura de formare a fondului de onorariu al mass-media de stat. Modificările în Legea cu privire la salarizarea persoanelor din sfera bugetară și plata militarilor au fost aprobate în a doua lectură de Sovietul Suprem. Acum, suma fondului de onorarii o va constitui 50% din fondul de salarizare a numărului real de jurnaliști. Experții transnistreni concluzionează că o asemenea schimbare este injustă, pentru că, pe lângă jurnaliști, la realizarea produsului informațional iau parte și alți specialiști.

Menționăm că partidul „Obnovlenie”, care se află în opoziție față de Șavciuk și administrația sa, este finanțat de grupul „Sheriff” și are 31 de deputați în Sovietul Suprem, din numărul total de 43 de deputați.

Raportul Promo-lex scoate la iveală conflictul în mass-media

Potrivit unui raport publicat de Promo-Lex în anul 2016, presa liberă nu există în Transnistria. „Singura revistă ce reflecta pe paginile sale despre situația drepturilor omului, Celovek i ego prava („Omul și drepturile sale”) și-a încetat activitatea din cauza presiunilor, dar și a lipsei de fonduri”.

Potrivit Promo-Lex, administrația prezidențială a regiunii a preluat controlul asupra presei publice (Pervâi Pridnestrovsckii și Radio-PMR), după care a inițiat un șir de site-uri ale structurilor guvernamentale, care au misiunea să proclame politicile acesteia. Jurnaliștii au fost obligaţi să comunice doar informații pozitive despre administrația regiunii. Orice reportaj despre activitatea instituțiilor locale, în special despre instituțiile care au fost renovate grație suportului financiar extern urma să fie coordonată cu Departamentul de externe. În lipsa avizului acestui departament, activitatea jurnalistică nu putea să fie pusă la punct. Altă posibilitate de a deschide și a accesa informații alternative nu există, deoarece KGB-ul controlează spațiul virtual și rețelele de transmitere a informațiilor.

Liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a calificat spațiul media online drept o „gunoiște anonimă”, insistând ca acestea să se înregistreze oficial ca instituții media, iar jurnaliștii să fie supuși mointorizării și sancționării.

Ce mass-media controlează Sheriff

Grupul Sheriff controlează televiziunea privată „TSV”. Această companie, dar și televiziunea Novaia Volna au fost supuse pentru prima dată unui control din partea procuraturii de la Tiraspol în ianuarie 2015.

Se pare că inițiativa celor de la Obnovlenie este un răspuns administației lui Șevciuk, care, potrivit raportului Promo-Lex, a exercitat presiuni în mai multe rânduri față de postul de televiziune TSV controlat de Sheriff.  

Potrivit internauților, în perioada alegerilor locale din noiembrie 2015, compania de televiziune privată „TSV” a fost ținta unor persecuții din partea reprezentanților administrației regiunii, inclusiv pentru faptul că acordau suport informațional contracandidaților acesteia la Sovietul Suprem. Promo-Lex menționează în special că reporterii TSV au fost amenințați cu „moartea” de șeful administrației orașului Tiraspol, A. Bezbabcenko, în timp ce aceștia realizau un interviu pe o stradă dinTiraspol.

La 2 decembrie 2015, unul dintre ex-deputații Sovietului Suprem l-a îndemnat pe liderul de la Tiraspol să suspende activitatea postului privat de televiziune „TSV” în cadrul unui protest. Presiunile asupra acestui post de televiziune continuă.