Parlamentul a făcut astăzi public proiectul de lege al sistemului electoral mixt comasat. Documentul prevede, printre altele, ca 51 de deputați să fie aleși în baza circumscripțiilor electorale uninominale, iar 50 de deputați - în baza listelor de partid. Deputatul ales în circumscripții uninominale nu va putea fi revocat prin referendum local, iar candidații pentru funcția de deputat în circumscripții uninominale trebuie sa prezinte cel puțin 600 de semnături.

Proiectul de lege poate fi accesat mai jos:

Amintim că modificarea sistemului electoral prin introducerea sistemul de vot uninominal a fost inclus pe neașteptate pe ordinea de zi a ședinței din 5 mai a Parlamentului. Liberalii au spus că proiectul nu a fost discutat în comisii și au părăsit sala în semn de protest. Comuniștii nici nu au participat la ședința de ieri, fiind ocupați de mai multe evenimente festive, iar dintre liberal-democrați în Parlament a fost prezent doar Iurie Țap. Împotriva uninominalului au „luptat” doar socialiștii, care au venit cu propunerea de a examina în cadrul ședinței și proiectul lor cu privire la introducerea sistemului mixt.

Ambele proiecte au fost dezbătute, iar Comisia juridică a prezentat rapoartele. Primul, a fost supus votului „uninominalul” PDM, susținut cu 52 de voturi. „Mixtul” lui Dodon a obținut 74 de voturi. Ulterior, s-a propus comasarea proiectelor pentru lectura a doua. Ca bază a fost luat proiectul socialiștilor. Inițiativa la fel a fost susținută de 74 de deputați.