Decizia autorităților din SUA privind aplicarea a unui șir de sanțiuni în privința lui Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, dar și alte 19 persoane și entități, implicate în acte de corupție în R.Moldova, dar și promovarea intereselor Federației Ruse în detrimentul celor ale autorităților statului, reprezintă „imixtiune grosolană” în treburile interne ale Republicii Moldova. Mai mult, aceasta este o încercare de a influența negativ „relațiile bilaterale ruso-moldovenești”. Declarația a fost făcută de către purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit acesteia, decizia Biroului pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei SUA este una „politizată”, adoptată „în ajunul unor grave dificultăți de ordin socio-economic din R.Moldova” și „nemulțumirii populației față de acțiunile Guvernului”.

Drept motiv au fost alese evenimentele de acum câțiva ani, legate de scandalurile de corupție și procesele electorale din Moldova”, a spus ea.

Zaharova a precizat că lista elaborată de autoritățile SUA, în care apare numele lui Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, Igor Ceaika, dar și mai multe companii moldo-ruse, este una „contradictorie”.

Scopul real al acestei decizii nu are nimic cu democrația și lupta cu corupția. Este vorba de tentativa de a distrage atenția de la situația politică și economică din Moldova”, a adăugat ea.

În acest sens, reprezentantul MAE rus a precizat că aceste acțiuni reprezintă o „imixtiune grosolană în treburile interne ale R.Moldova, și o încercare de a influența negativ relațiile bilaterale ruso-moldovenești”.

Amintim că, săptămâna trecută, Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei SUA a sancționat 9 persoane și 12 entități, pentru ”influență malignă și corupție sistemică în R. Moldova”. Printre cei sancționați au fost enumerați Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, fiind acuzați de preluarea  și coruperea instituțiilor politice și economice din R. Moldova, precum și pentru că ar acționa ca instrumente ale campaniei de influență globală a Rusiei.

Deschide și: SUA anunță aplicarea sancțiunilor în privința lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc

Decizia SUA a fost salutată la Chișinău de președintele Maia Sandu și prim-ministrul Natalia Gavrilița. ”Corupția mare și finanțarea ilegală a partidelor politice din Republica Moldova poate fi, totuși, sancționată!”, a scris Maia Sandu pe contul său de Facebook.

Deschide și: Reacția Maiei Sandu la sancțiunile impuse de SUA în privința lui Plahotniuc și Șor: Corupția din R.Moldova poate fi, totuși, sancționată

Gavrilița salută decizia SUA de a impune sancțiuni în privința lui Plahotniuc și Șor: O confirmare a măsurilor noastre de a combate corupția

În afară de Plahotniuc și Șor, în lista celor sancționați se regăsesc Igor Ceaika, prietenul fostului președinte Igor Dodon. De asemenea, pe lista sancțiunilor SUA au fost incluși și Iuri Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin, ”consultanții politici” ai lui Igor Dodon și ai PSRM în campaniile electorale pentru prezidențialele din 2020 și parlamentarele din 2021.

Prietenul lui Dodon, Igor Ceaika, și consultanții ruși ai PSRM din campaniile electorale, sancționați de SUA pentru implicare în alegeri