Analiștii ruși din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) au elaborat trei scenarii de atac asupra R. Moldova cu scopul de a deturna parcursul european al statului nostru. Potrivit jurnaliștilor RISE Moldova și Centrului Dossier, în iulie 2022, analiștii „Alfa-grup”, un centru analitic din Federația Rusă asociat cu FSB, au pregătit o analiză detaliată a situației politice din Republica Moldova. Aceștia au ajuns la concluzia deja tradițională pentru securiștii ruși: Moldova este o țară acaparată și controlată din exterior în interesele Occidentului – în primul rând, ale României și ale SUA.

Analiștii „Alfa-grup” avertizau că, în scurt timp, „regimul Sandu” va uzurpa puterea definitiv și va distruge opoziția pro-Kremlin, ceea ce îi va permite instalarea blocadei regiunii transnistrene și începerea șantajului militar al Rusiei.

În acest sens, rușii au examinat și trei scenarii de atac asupra Moldovei:

  1. Crearea, prin sudul Ucrainei, a unui coridor terestru până în regiunea transnistreană, cu recunoașterea ulterioară a independenței (în prezent, Federația Rusă nu recunoaște oficial independența ei);
  2. Cucerirea întregii Moldove;
  3. Ieșirea la așa-numitul hotar dintre Moldova și regiunea transnistreană, fără a-i recunoaște independența.

În opinia autorilor, primul și al treilea scenariu implică riscul de a pierde controlul asupra celeilalte părți a Moldovei, iar în cazul cuceririi totale, să se confrunte cu „urletul colectiv al Occidentului”, precum și cu activitățile subversive ale populației.

Analiștii sugerează că, în locul acțiunilor de forță, e nevoie de un joc pe termen lung, pentru a menține și spori influența Kremlinului asupra Moldovei. Ei propun să fie elaborat un nou „contract public” pentru populația Moldovei pe care să-l implementeze în baza unui referendum.

În acest scop, în Republica Moldova ar urma să fie create noi forțe politice care ar face lobby pentru intrarea țării în componența Rusiei sau alte strategii necesare, dar deja din numele poporului. Proiectul mai presupune posibilitatea creării unui guvern în exil, precum și a batalioanelor de voluntari din Moldova, pentru războiul cu Ucraina.