Fostul lider al Partidului Democrat din R.Moldova, Vlad Plahotniuc, anunță despre revenirea în politica din R.Moldova. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru portalul Tribuna.

Am vrut mai întâi să dau posibilitate noii coaliții ACUM cu PSRM să-și demonstreze „aptitudinile”, apoi le-am oferit aceeași posibilitate „harvardiștilor”, ca să arate și ei ce pot face în guvernare fără ca să aibă scuză să spună că, ceva ori cineva de pe loc i-a încurcat să se manifeste. Și au avut 3 ani pentru a aduce vremurile bune în țară. Cât de bine s-au isprăvit  – se vede după situația în țară și ăsta este și subiectul, motivul care m-a făcut să iau decizia, pe care o anunț acum: am decis să revin în politica din Moldova. Eu sunt un politician care știe bine să rezolve situațiile de criză și vine timpul meu acum”, a declarat el.

Plahotniuc precizează că de la plecarea sa de la putere au trecut 3 ani, iar guvernele care s-au succedat au avut posibilitatea să-și realizeze promisiunile făcute oamenilor, „în special „harvardiștii” care, deținând puterea absolută în stat și având surse de finanțare externe practic nelimitate, au avut șansa imensă să aducă în țară „vremurile bune” promise”.

Guvernările care s-au succedat după noi s-au compromis definitiv și în mod absolut rușinos. Oamenii din Republica Moldova sunt azi disperați de situația lor dramatică. În așa hal țara nu a fost niciodată. Avem în prezent și criza economică, și criza energetică, și criza demografică, și criza de securitate, și de la toate acestea derivă numeroase alte problemele sociale acute. Lumea nu mai poate tolera asemenea nevoi, fiindcă sărăcia și riscurile pentru oameni și pentru țară sunt prea acute și prea grave și nu li se vede capătul”, a adăugat el.

Politicianul a precizat că perioada de indulgență oferită guvernărilor anti-Plahotniuc s-a încheiat.

Ele au demonstrat tot ce au putut. Acum e rândul meu să purced din nou să organizez o echipă politica, să revenim la putere și să demonstrăm cum trebuie de condus o țară pe timp de crize și cum se poate guverna eficient și cu rezultate concrete. Așa că, revenirea mea în politică se datorează în mare parte situației dramatice din Moldova în toate domeniile. Pe mine criza și nevoile oamenilor m-au readus în politica din Moldova, și nu altceva sau altcineva. Pentru mine orice criză și orice început reprezintă o provocare personală. Eu, încă în perioada de până la politică, am activat în business și profilul meu în acest domeniu a fost ori să construiesc o afacere de la zero, ori să iau o afacere stagnantă și s-o aduc la cele mai înalte performanțe, indiferent de situație și circumstanțe. Deci, profilul meu în acest domeniu a fost de dezvoltator și de manager de criză. Mentenanța ordinară pentru mine nu a fost niciodată o activitate interesantă, fiindcă nu rezonează cu caracterul meu”, menționează Plahotniuc.

Fostul lider al PDM precizează că nu intenționează să preia puterea în stat, ci doar să realizeze proiectele, puse la cale în anul 2019, care „vor surprinde pozitiv cetățenii”.

Iar după aceea am de gând să mă retrag, cu senzația lucrurilor împlinite. Vreau să fie foarte clar, eu nu am de gând să stau mult în politica moldovenească. Doar atât cât e nevoie ca să rezolv crizele și să pun țara pe făgașul unei dezvoltări normale și durabile. Și pentru asta îmi va trebuie mai puțini ani decât vă imaginați. După aceea, mă voi ocupa doar de afacerile mele din exterior, cu simțământul datoriei față de țară împlinit, dar și cu sufletul împăcat că am finalizat proiectele planificate. Dar acum, acum Moldova are nevoie de implicare și de foarte mult efort din partea mea și a echipei”, a adăugat el.

Ce ține de sancțiunile impuse de SUA, Plahotniuc a spus că Statele Unite au decis să impună sancțiuni împotriva lui la insistențele președintelui Maia Sandu.

Deschide și: Cum explică Plahotniuc includerea sa în lista sancțiunilor SUA: Era de așteptat după insistențele Maiei Sandu

Amintim că Vlad Plahotniuc a părăsit teritoriul R.Moldova în iunie 2019 ca urmare a formării alianței ACUM-PSRM. În R.Moldova, Vladimir Plahotniuc este pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie, spălarea banilor, trafic de influență, dar și alte infracțiuni comise pe teritoriul statului.