Uniunea europeană sprijină reglementarea conflictului transnsitrean pledând pentru identificarea unei soluții comprehensive și pașnice a conflictului; dar asta nu înseamnă, obligatoriu, conferirea unui statut special regiunii transnistrene, a lăsat de înţeles comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn.

Azi, în cadrul unei conferințe de presă, oficialul s-a referit la realizările autorităților de la Chișinău după o lungă perioadă de criză politică, inclusiv și la faptul că problema reglementării transnistrene este una dintre prioritățile acestui guvern.

„Am fost încântat să aud că, în ciuda dificultăților, problema reglementării transnistrene este una dintre prioritățile acestui guvern. Uniunea Europeană sprijină în mod continuare o soluție comprehensivă și pașnică a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, care, desigur, nu înseamnă că ar putea fi acordat neapărat un statut special pentru Transnistria”, a declarat oficialul. 

Anterior, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat că la următoarea ședință a Platformei parlamentare de consultare și control pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova va fi prezentat conceptul cu privire la viitorul statut al regiunii transnistrene. Tot anterior, și reprezentantul special al OSCE, Cord Meier-Klodt, a declarat că scopul final al reglementării conflictului transnistrean este respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova, dar și acordarea unui statut special regiunii transnistrene, idee reluată și de ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier.