A început numărătoare inversă pentru cei care râvnesc la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Pe data de 29 de septembrie expiră termenul pentru depunerea semnăturilor la CEC, iar până astăzi doar opt din cei 22 care pretind la calitatea de candidat electoral, au făcut acest lucru.

Deschide.MD i-a sunat pe ceilalţi 14 pretendenţi pentru a afla la ce etapă se află în procesul de colectare al semnăturilor şi care sunt şansele ca să-i avem candidaţi cu "acte în regulă":

Iată ce ne-au spus:

Ion Dron, candidat independent: Pe data de 29 voi merge la CEC, atunci veţi afla câte semnături am colectat. Aş putea reuşi, dar aş putea să nu reuşesc colectarea suficientă a semnăturilor. Se ia în calcul şi varianta nereuşirii. 

Valeriu Ghilețchi, candidat independent: Vineri seara aveam în jur de 14.200. Nu am cifre actualizate după munca depusă în weekend, urmează ca în scurt timp colegii să-mi transmită datele. Cred că voi merge la CEC miercuri sau joi. 

Ana Guțu, candidat desemnat de Partidul Politic "DREAPTA: Noi avem o cifră suficientă, sunt peste 20 de mii de semnături dar depinde acum de procesul ăsta de ştampilare. Cred că ne încadrăm până miercuri sau joi.

Roman Mihăeș, candidat independent: Vineri erau vreo 12 mii. Sper ca pâna miercuri sa fie 16, 17 mii.

Ilie Rotaru, candidat independent: Nu ştiu dacă o să reuşim, o sa vad deseară câte semnături avem. 

Vitalia Pavlicenco, candidat independent: Nu ştiu nici câte semnături avem şi nici dacă vom reuşi să le colectăm pe toate cele necesare. Dar vreau să vă spun una: eu sunt un candidat independent susţinut de mai multe forţe politice, un candidat care nu colectează semnături prin ameninţare de a da pe cineva afară de la muncă. Un candidat care nu colectează semnături prin reţele electrice şi nu le impune pădurarilor să ameninţe că nu vor da lemne celor care nu semnează în favoarea mea.  

Vadim Brînzan, candidat independent: Noi miercuri vom afla câte semnături avem şi dacă le avem suficiente. La începutul săptămânii trecute erau câteva mii. 

Silvia Radu, candidat independent - Până astăzi avem circa 13 mii de semnături. Nu cred că vom reuşi mai devreme să colectăm numărul minim, dar până când expiră termenul limită sper să reuşim. Noi am început din raioanele mai îndepărtate, în ultimele zile ne rămâne Chişinăul şi Ialoveniul, acolo unde e mai simplu să facem acest lucru. 

Mihail Garbuz, desemnat de Partidul „Patrioții Moldovei": Cu ce ocazie ar trebui să vă spun câte semnături avem. Veţi afla pe 28 - 29. 

Geta Savițchi, candidat independent -  nu am putut lua legătura cu ea.

Vasile Tarlev, candidat independent: Noi vom merge mâine sau poimâine la CEC. Avem în jur de 17 mii de semnături, dar sunt nişte probleme legate de barierele acestea artificiale legate de ştampila primarului. Eu nu înţeleg ce legătură are primarul cu alegerile prezidenţiale, dar mă rog, la ziua de azi nu mai putem schimba nimic. 

Maia Laguta, candidat independent: Mie alaltăieri mi-au spus că era oleacă, oleacă peste numărul necesar, dar noi vom continua să colectăm până în ultima zi că să avem mai multe pentru că oamenii au scris diferit, mai greşesc, mai mâzgâlesc....şi Doamne fereşte să nu se întâmple aşa ca din cauza la vreo 10 semnături eu să nu pot participa. 

Mihai Corj, candidat independent - nu am putut lua legătura cu el.

Artur Croitor, candidat independent - ne-a promis că revine cu un apel, dar nu a mai facut-o. 

Până astăzi au depus semnăturile la CEC opt candidaţi, dintre care patru au fost înregistraţi:

Dumitru Ciubașenco, candidat desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru" ;
Andrei Năstase, candidat desemnat de Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr";
Mihai Ghimpu, candidat desemnat de Partidul Liberal;
Maia Sandu, candidat desemnat de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate" 
Iurie Leancă, candidat desemnat de Partidul Politic „Partidul Popular European din Moldova";
Igor Dodon, candidat desemnat de Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova";
Marian Lupu, candidatul PD.
Inna Popenco, desemnată de Mișcarea Social-Politică Republicană „Ravnopravie"; 

Oleg Brega şi Anatol Plugaru şi-au anulat intenţia de a candida. 

Pentru a fi înregistraţi de Comisia Electorală Centrală, toți candidaţii la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15000 și nu mai mult de 25000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova