De ziua dictatorului Putin, fostul președinte Igor Dodon îi cântă ditirambe stăpânului său de la Moscova. Liderul socialiștilor a scris, din arest la domiciliu, un mesaj în limba rusă pe pagina sa de Facebook, în care i-a lustruit imaginea criminalului de la Kremlin. 

Vladimir Vladimirovici este un proeminent om de stat, care a obținut încrederea și autoritatea înaltă la nivel internațional, inclusiv în fața cetățenilor țării noastre, lucru confirmat de nenumărate sondaje sociologice. Poporul moldovenesc apreciază prietenia cu Rusia, respectă tradițiile și valorile noastre comune. Sunt convins că, în ciuda impedimentelor interne și externe, Moldova și Rusia întotdeauna vor tinde spre conlucrarea multidimensională și parteneriat strategic. În aceste vremuri complicate, vă urez dumneavoastră, stimabile Vladimir Vladimirovici, și poporului frățesc putere, stoicism și credință” a declarat Dodon.

Din cele afirmate, Igor Dodon nu pare a avea ”acces la informație” în arest la domiciliu, întrucât declarațiile sale despre ”încrederea și autoritatea înaltă la nivel internațional” de care se bucură Putin sunt false, liderul rus fiind practic eliminat cu totul din sistemul de relații internaționale. De la începutul invaziei în Ucraina, dictatorul rus a devenit un paria în politica internațională, liderii mondiali refuzând să se întâlnească sau să dea mâna cu acesta. Mai acceptă să se vadă cu Putin doar liderii unor țări mici și puțin importante din Asia, Africa sau America de Sud. Despre autoritate nici nu mai vorbim, întrucât chiar și foștii săi ”supuși”, cel mai elocvent exemplu fiind Kazahstan, refuză să mai asculte de liderul de la Moscova.

Când vorbim de ”autoritatea” pe care o are Putin în fața cetățenilor R. Moldova, acest lucru s-a văzut la ultimele alegeri prezidențiale și parlamentare, unde chiar Dodon, omul lui Putin, împreună cu ortacii săi socialiști și comuniști, au suferit înfrângeri usturătoare. 

Când vine vorba despre ”aprecierea” pe care ”poporul moldovenesc” o are pentru prietenia cu Rusia, aducem aminte de multiplele embargouri la produsele agricole moldovenești impuse de Moscova sau de criza energetică produsă de Kremlin, care șantajează R. Moldova cu oprirea livrărilor de gaze naturale și a crescut artificial prețurile la acest combustibil. De menționat și rana deschisă lăsată de ocupanții ruși în 1992, când au invadat R. Moldova și au susținut deschis separatiștii transnistreni.