Europarlamentarul român Vlad Gheorghe, alături de alți membri ai Parlamentului European, a solicitat Comisiei Europene ajutor de urgență pentru R. Moldova, în contextul în care concernul rus Gazprom amenință că va sista livrarea de gaze naturale.

„Am solicitat Comisiei Europene un ajutor de urgență pentru Republica Moldova, să poată face față crizei gazului. Ce se întâmplă, pe scurt: Gazpromul lui Putin livrează gaze la suprapreț ca să pună presiune pe Moldova și implicit pe România și statele membre UE. E un șantaj cum numai Kremlinul poate face, iar Republica Moldova, până acum dependentă de gazele rusești a gestionat situația cu ajutorul Uniunii și al României. Maia Sandu are nevoie rapid de continuarea acestui sprijin să plătească facturile de zeci de milioane de euro pe care Gazpromul le flutură insistent, amenințând că altfel taie gazele. Deja, de la 1 octombrie Gazprom a scăzut livrările, iar ceea ce urmează este previzibil - vor să le oprească de tot”, scrie Vlad Gheroghe pe pagina sa de Facebook.
Solicitarea este adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum și comisarului pentru buget și administrație, Johannes Hahn, și a fost semnată de mai mulți europarlamentari.
„Alături de alți europarlamentari români și din alte state membre, cerem președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, precum și comisarului pentru buget și administrație, Johannes Hahn să acorde un sprijin financiar suplimentar Moldovei pentru plata gazului. De asemenea, toți semnatarii solicitării pe care am inițiat-o sunt dispuși să susțină un astfel de ajutor în plenul Parlamentului European prin procedură de urgență”, precizează Vlad Gheorghe.
Europarlamentarul s-a referit și la ajutorul din partea României și Ucrainei pentru R. Moldova, în contextul crizei energetice.
„Între timp, România a anunțat deja că va furniza gaze peste Prut - avem de unde, nu ne afectează să facem asta, de aceea și solicitarea USR către Guvernul Ciucă să nu mai întârzie acordarea acestui ajutor pentru Republica Moldova. Cine mai ajută? Ucraina - da, țara bombardată de Vladimir Putin de peste 7 luni livrează energie Moldovei și contribuie astfel la scăderea dependenței Chișinăului de Moscova la acest capitol”, menționează europarlamentarul. 
În concluzie, europarlamentarul a remarcat faptul că această acțiune comună a UE este o dovadă că Europa Unită nu poate fi amenințată de Kremlin. 
„Nu putem abandona partenerul nostru și candidatul nou aprobat la extindere, Republica Moldova în fața șantajului companiei ruse Gazprom. Acțiunea comună a UE împotriva Rusiei agresoare a fost un exemplu de solidaritate și forță europeană. Faptul că solicitarea noastră este transpartinică și transnațională este o dovadă în plus că Europa Unită nu poate fi amenințată și șantajată de regimul corupt de la Kremlin”, a conchis Vlad Gheorghe.