În ultimele două săptămâni s-a înregistrat un număr sporit de cetățeni ai Republicii Moldova care doresc să revină în R. Moldova din Federația Rusă. Situația este mai complicată cu moldovenii care dețin cetățenia rusească și se află pe teritoriul Rusiei, ei sunt obligați să se conformeze cadrului legislativ al țării în care se află, inclusiv legat de mobilizare. Este absolut clar că cetățenii R. Moldova, indiferent unde s-ar afla, nu își doresc să fie atrași în război, a menționat ministrul de Externe, Nicu Popescu, într-o conferință de presă susținută în comun cu Leo Docherty, ministru pentru Europa al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, aflat în vizită la Chișinău.

Am înregistrat un număr sporit de cetățeni ai R. Moldova care doresc să revină din Federația Rusă. Acum 10 zile am anunțat că vom menține pe perioada de weekend deschis consulatul din Moscova pentru a face față numărului sporit de cereri pentru titluri de călătorie. Evident situația este mai complicată pentru cei ce dețin și cetățenia Federației Ruse și se află pe teritoriul Federației Ruse. Fiind pe teritoriul Federației Ruse și deținând cetățenia Federației Ruse ei sunt obligați să se conformeze cadrului legal din țara în care se află, inclusiv în ceea ce ține de mobilizare. La această etapă nu avem date agregate pe care le putem anunța public referitor la recrutare, dar aici vreau să amintesc că este ilegal pentru cetățenii Republicii Moldova să fie angajați în mercenariat” a menționat Popescu.

La 21 septembrie, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat mobilizarea parțială. Urmează să fie recrutați 300 de mii de rezerviști pentru ceea ce rușii numesc operațiune specială în Ucraina, iar alte state, inclusiv R. Moldova, război neprovocat pornit de Rusia în Ucraina. Cetățenii Republicii Moldova care sunt și cetățeni ai Federației Ruse și se află pe teritoriul rus sunt pasibili mobilizării.