R. Moldova își dorește fortificarea parteneriatului în domeniul Apărării cu NATO, dar și cu alți parteneri externi, precum Marea Britanie și SUA, pentru a asigura securitatea cetățenilor în această perioadă nesigură. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe al R. Moldova, Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul britanic pentru Europa, Leo Docherty.

Este absolut clar că trăim într-o regiune mult mai periculoasă decât acum un an. Pentru cetățeni să se simtă protejați. Avem nevoie de capacități moderne de apărare a securității statului în domeniul apărării, cibernetic, economic. Acest lucru presupune inclusiv modernizarea capacităților noastre de apărare după standardele cele mai înalte. Acest lucru presupune fortificarea parteneriatelor noastre externe, inclusiv în domeniul apărării, cu Marea Britanie dar și alte state și organizații. Știți că avem parteneriate cu SUA, cu UE și avem un parteneriat cu NATO de foarte mult timp. R. Moldova are nevoie de fortificarea acestor parteneriate în continuare, e un obiectiv cheie pentru țara noastră. Vreau să reasigur că aceste parteneriate sunt transparente și vom explica întotdeauna ce consolidări și intensificări vor avea loc” a declarat Popescu.

La rândul său, Leo Docherty, a fost întrebat dacă este de aceeași părere cu actualul premier de la Londra, Liz Truss, care a declarat anterior că R. Moldova trebuie să se înarmeze după standardele NATO.

Aranjamentele privind securitatea țării țin de deciziile autorităților R. Moldova. Tot ce pot să spun că suntem foarte entuziasmați de aprofundarea cooperării în domeniul securității și apărării. Avem această atitudine cu privire la securitatea noastră și credem că securitatea este mai puternică atunci când o dezvolți alături de prieteni și parteneri. Depinde de dorința R. Moldova, dar cred că putem face multe împreună în acest domeniu” a declarat Docherty.

În contextul agresiunii ruse în Ucraina, Docherty a vorbit despre eforturile depuse de R. Moldova în gestionarea fluxului de refugiați.

Invazia ilegală a rușilor în Ucraina au ucis mii de oamenii, milioane de oameni au rămas fără case. Cu excepția Ucrainei, nimeni nu a simțit efectul războiului mai mult decât Moldova. Exprim recunoștință poporului Moldovei pentru cum au primit refugiații. R. Moldova este un stat cu inimă mare. In cursul ultimelor luni, am oferit în jur de 5 milioane de lire sterline pentru Unicef Moldova și încă 5 milioane pentru programul internațional alimentar pentru Moldova. Acest suport va ajuta copiii și femeile din Moldova să aibă acces la principalele servicii necesare lor. Marea Britanie s-a angajat să ofere 12 milioane de lire pentru finanțarea bunei guvernări în următorii trei ani. Noi sprijinim efortul celor care luptă contra corupției” a mai declarat Docherty.

Ministrul pentru Europa al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Leo Docherty efectuează astăzi o vizită la Chișinău. De asemenea, agenda include întrevederi cu președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gravilița, vicepremierul Oleg Serebrian și alți oficiali moldoveni.