În cadrul vizitei sale la Chișinău, ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, a analizat stadiul cooperării bilaterale moldo-române cu mai mulți oficiali moldoveni, printre care premierul Natalia Gavrilița, președintele Parlamenteului, Igor Grosu, dar și omologul său, Anatolei Nosatîi.

În cadrul unui comunicat emis după sfârșitul vizitei, Dîncu a ținut să felicite autoritățile R. Moldova pentru exemplul de solidaritate și umanitate fără precedent, demonstrat prin gestionarea unui număr extrem de mare de refugiați ucraineni. El a vorbit și despre crizele provocate războiul din țara vecină.
Nu mai este o noutate pentru nimeni că Federația Rusă folosește energia ca pe un element de șantaj. De aceea, din punct de vedere al securității energetice, fiecare dintre țările noastre trebuie să facă mai mult, să creștem reziliența în acest domeniu vital pentru securitatea națională. România sprijină în mod concret R. Moldova în depășirea greutăților generate de această criză energetică. De asemenea, presiunea pe care războiul din Ucraina, prin fluxul refugiaților, o pune pe autoritățile de la Chișinău este mult mai mare decât asupra altor state precum România sau Polonia, iar România sprijină constant R. Moldova în a depăși această criză” a declarat Dîncu.
El a mai punctat, în discuțiile cu oficialii moldoveni, că NATO nu caută o confruntare cu Federația Rusă, dar susține suveranitatea, integritatea, independența Ucrainei şi, sub nicio formă, nu recunoaște aşa-zisele referendumuri în regiunile ocupate. 
 
Cât privește statutul de candidat la UE obținut de R. Moldova, Dîncu și-a exprimat bucuria că la această reușită au pus umerii și autoritățile române.
Mă bucur că munca şi determinarea autorităților de aici, dublate de sprijinul nostru și al comunității statelor europene democratice, au adus R. Moldova statutul de candidat la Uniunea Europeană. Este un mare pas spre bunăstare şi prosperitate. Astăzi suntem din nou împreună, în acest efort al R. Moldova de a se alătura marii familiie uropene. Suntem determinați şi încrezători să continuăm împreună; România are datoria morală să susțină R. Moldova în calea sa europeană. Istoria noastră atât de complicată şi tragică ne-a arătat că nu există altă cale decât cea a construirii unui viitor comun într-o Europă unită” a declarat Dîncu.
Ministrul român a mai scris și despre colaborarea în domeniul apărării cu autoritățile de la Chișinău. El a declarat că, alături de ministrul Nosatîi, a decis să mențină un dialog politico-militar constant pentru o acţiune cât mai eficientă şi coordonată, dar şi continuarea eforturilor comune dedicate consolidării Parteneriatului Strategic.
România este un contributor activ la Pachetul NATO pentru consolidarea capacității de apărare dedicat Republicii Moldova și vom menține același caracter constant al coordonării la nivel de experți, în spiritul menținerii eficienței derulării proiectelor. Am agreat, de asemenea, să eficientizăm colaborarea pe mai multe segmente din domeniul apărării și securității, cum ar fi învățământul militar. Recent, am consolidat și am ratificat un nou protocol în acest domeniu. Sperăm în utilizarea unui capital uman instruit în România pentru a moderniza structura Armatei Naționale din Republica Moldova” a notat Dîncu.
La final oficialul de la București a declarat că ”stadiul cooperării dintre România și R. Moldova este, acum, la cel mai înalt nivel din istoria relațiilor bilaterale, ceea ce creează premise dintre cele mai favorabile inclusiv pentru dezvoltarea colaborării dintre armatele noastre, în multiple domenii – instruire și exerciții comune, învățământ militar, asistență în domeniul planificării militare și dezvoltării de capabilități”.