Provocările de securitate cu care se confruntă R. Moldova și întreaga regiune, cooperarea moldo-română în domeniul apărării și amenințările hibride au fost principalele subiecte discutate de președintele Parlamentului, Igor Grosu, și ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu.

M-am bucurat să-l salut la Chișinău pe ministrul Apărării Naționale al României, Vasile Dîncu. În cadrul discuțiilor, am vorbit despre provocările de securitate cu care se confruntă R. Moldova și întreaga regiune ca urmare a agresiunii ruse față de Ucraina. Am menționat că urmărim atent ce se întâmplă în proximitatea noastră și am reiterat că ultimele decizii ale Federației Ruse cu privire la referendumuri sunt ilegale. Federația Rusă trebuie să respecte suveranitateași integritatea teritorială a Ucrainei și a restul țărilor” a scris Grosu pe pagina sa de Facebook.
Președintele Parlamentului a mai anunțat că i-a comunicat lui Dîncu despre amenințările hibride cu care s-a confruntat R. Moldova în ultimul an, de la dezinformare și propagandă până la atacuri cibernetice și presiuni energetice.
Aici avem nevoie de ajutor și experiența altor state în a face față provocărilor. De asemenea, am moștenit o armată fără echipamente și tehnică militară, fără mijloace prin care să-și îndeplinească eficient misiunea. Este datoria noastră să reformăm și să modernizăm sectorul de securitate și apărare în conformitate cu noile evoluții, iar cooperarea cu România pe acest domeniu ne va ajuta să ne mișcăm mai repede. În context, i-am mulțumit dlui Dîncu pentru suportul care îl oferă armatei noastre, inclusiv prin organizarea exercitițiilor comune cu participarea militarilor moldoveni care astfel au ocazia să devină mai buni” a conchis Grosu.